Prvním závodem Českého poháru 23.4. 2022 v Liberci zahájili trampolínisté soutěžní sezónu dle novinek pro OH cyklus 2022-2024. Kromě změn v soutěži seniorů od 17 let, které vyplývají z mezinárodních pravidel FIG.

Hlavní změnou je nová struktura a pravidla závodů dospělých.

  • Závodník nebo synchronní pár v kvalifikaci předvádí dvě volné sestavy, z nichž se lepší počítá. To dává prostor k uplatnění taktiky a větší variabilitě sestav. (Junioři a žactvo stále cvičí první / povinnou sestavu a volnou sestavu a jejich body se v kvalifikaci i nadále sčítají.)
  • Do finále se pak kvalifikuje tradičně osm nejlepších, avšak startovní pořadí finalistů se oproti minulosti losuje. Dříve startoval nejlepší skokan až jako poslední!
  • Již v loňském „covidovém“ roce dostali nejlepší junioři šanci startovat ve finále seniorské kategorie a jejich výkony mezi dospělými jsou mnohdy zajímavým zpestřením závodu.
  • Nově byla do programu pohárových soutěží doplněna kategorie „Dospělí B (15+)“, kdy závodníci soutěží podle stejných FIG podmínek jako senioři.

Jak vypadá Český pohár 2022 ve skocích na trampolíně? Klikněte na video!

https://www.youtube.com/watch?v=n3Np0TscpwQ&ab_channel=CZECHGYMNASTICSFEDERATION

V Liberci se předvedli skokané tradičně v kategoriích žactva do dvanácti let, junioři, dospělí „B“ a „A“ a synchronní dvojice juniorů a dospělých.

kategorii žákyň si ve finále nejlépe vedla Veronika Jurčová z Rožnova p.R. (ROŽ), která předčila soupeřky ze Sokola Kampa – Soňu Hodanovou a Kristýnu Chumovou. O překvapení se v kategorii žáků postaral Michal Bartkovský také ze Sokola Kampa, který po nepříliš úspěšné kvalifikaci s přehledem zvítězil ve finále a nechal za sebou Lukáše Marka (ODV) a Lukáše Závorku (ROŽ).

Mezi juniorkami se v kvalifikaci nedařilo zkušenějším favoritkám, a tak o vítězství ve finále bojovaly mladší závodnice. Nejlepší sestavu předvedla juniorská reprezentantka Adéla Žirovnická (Sokol KAMPA), těsně za ní se umístila Dominika Kubelková (KAM) a třetí místo vybojovala Anna Skřivánková z Liberce.

Kategorii juniorů ve finále ovládli skokané ze Sokola Kampa. Hlavní favorit - reprezentant Lukáš Kubík zvítězil s přehledem v kvalifikaci i ve finále. Jeho volná sestava měla úctyhodných 14,2 bodů za obtížnost! Druhé a třetí místo zůstalo také na Kampě. Z boje o lepší umístění, vyšel lépe druhý Matouš Mráz před Davidem Cirkvou.

První pohárové body za kategorii „Dospělí B“ si mezi ženami 15+ odvezly Anna Svobodová (DKnL), Adéla Čápová (ROŽ) a Adéla Hermannová (DKnL). Mezi muži nejvyšší body získal Filip Zvalený (ROŽ) před Jonášem Filipem (ROŽ) a Matějem Lípou ze Žižkova.

Mezi ženami – seniorkami dominovala Aneta Hrudová (LIB), která předvedla stabilní výkony v kvalifikaci i ve finále. Ostatní ženy však ve finále chybovaly, a tak si druhé a třetí místo rozdělily juniorky – Adéla Žirovnická a Dominika Kubelková (obě KAM).

Závod mužů byl velmi dramatický a plný pádů. Kvalifikaci sice vyhrál domácí Pavel Věchet před Adamem Sültem, oba však své sestavy ve finále nedokončili, a tak zvítězil George Hopfgartner (KAM) před oddílovými kolegy Maxem Křivancem a Matoušem Mrázem.

Závod synchronních dvojic byl plný nečekaných zvratů. Nakonec se o vítězství mezi juniory zasloužil nově složený pár Kampy a Rožnova - Victoria Dornay s Michaelou Juříčkovou, za nimi skončily páry ze Sokola Kampa -  Loskotová se Žirovnickou a Knight s Cirkvou.

Mezi dospělými si nejlépe vedli Matyáš Novák a Adam Sült, kteří zvítězili i v kvalifikaci. Zdařilou finálovou sestavu předvedly Anna Tyllerová s Anetou Hrudovou (KAM-LIB), které svou lepší synchronností porazily pár Křivanec-Věchet.

Kompletní informace a výsledky závodu najdete v odkazu níže.
https://www.gymfed.cz/kalendar/detail/2353


Pro naše nejlepší juniory a seniory byl závod také prověrkou připravenosti na červnové mistrovství Evropy seniorů a juniorů v Rimini v Itálii.

Reprezentovat nás budou:

  • muži - družstvo, jednotlivci: Pavel Věchet, Adam Sült, Matyáš Novák, Max Křivanec, synchronní dvojice: Novák / Sült, Křivanec / Věchet
  • ženy - jednotlivkyně, synchronní dvojice: Aneta Hrudová, Anna Tyllerová
  • junioři - družstvo, jednotlivci: Lukáš Kubík, Oliver Červinka, Daniel Heteš, Matouš Mráz, synchronní dvojice: Červinka / Kubík, Heteš / Mráz
  • juniorky - družstvo, jednotlivkyně: Michaela Juříčková, Victoria Dornay, Adéla Žirovnická, Zora Loskotová, synchronní dvojice: Dornay / Juříčková, Loskotová / Žirovnická.

- Petra Juříčková -