15. duben je dnem, kdy slaví významné životní jubileum Zdeněk Růžička, sportovní gymnasta, dvojnásobný olympijský medailista, několikanásobný mistr republiky, trenér a také Sokol srdcem i duší.

Narodil se v roce 1925 v Ivančicích, kde bydlel s rodinou do desíti let. Už v té době se věnoval cvičení na doma umístěných kruzích. Po přestěhování do nedalekých Tetčic se stal členem místního Sokola. V sedmnácti letech přešel Zdeněk do školy do Brna, kde jeho gymnastické snahy podporoval třídní učitel Gustav Hrubý, také náš významný gymnasta. Věnoval se také lednímu hokeji. Byl docela úspěšný a zřejmě by se uplatnil i v něm, ale láska ke sportovní gymnastice byla silnější.

Po válce odešel Zdeněk Růžička do Plzně studovat cihlářskou průmyslovku. A právě v Plzni se mu podařilo připravit se na jeho první olympijské hry. V roce 1948 přivezl z Londýna dvě bronzové medaile za cvičení v prostných a na kruzích. V tomtéž roce se stal také absolutním mistrem Československa. Po návratu z olympiády narukoval a dostal se do armádního výběru v Praze.

V roce 1950 se vrátil zpět domů. Pracoval v cihelně v Tetčicích a na tréninky dojížděl do Brna. V roce 1952 se probojoval do olympijského týmu. V Helsinkách byl členem družstva, které obsadilo šesté místo. Po dalších dvou letech se stal opět absolutním mistrem republiky a byl členem družstva, které obsadilo páté místo na mistrovství světa v Římě. O rok později následovalo Mistrovství Evropy ve Frankfurtu a na něm šesté místo na bradlech a deváté v celkovém pořadí.

 

Rok 1956 znamenal třetí titul absolutního mistra Československa a také třetí olympijské hry v australském Melbourne, na nichž šel v čele výpravy jako vlajkonoš. Naši gymnasté tam skončili čtvrtí. 

Od roku 1958 až do roku 1995 se věnoval trénování. Mezi svými svěřenci měl pět gymnastů, kteří se zúčastnili olympijských her. V letech 1995 až 2005 byl také starostou Sokola Brno I. „Ve svých  osmdesáti letech se rozhodl s funkcí skončit.

V současné době žije v Tetčicích s manželkou Matyldou, také bývalou vynijkající gymnastkou, za svobodna Šínovou, dvojnásobnou olympijskou medailistkou.

Zdeňka Růžičku stále potkáváme v hledišti gymnastických soutěžích v hale T.J. Sokol Brno I. Jeho duševní svěžest by nu mohli závidět i lidé o pěkných pár let mladší.  

Přejeme Zdeňku Růžičkovi do dalších let vše nejlepší, pevné zdraví a životní pohodu.

Rozhovor České televize s oslavencem

-zdroj ibrno.cz, sokol brno I, čgf-