V pátek 30. října nás opustil ve věku 94 let Miloš Kolejka, sportovní gymnasta, účastník olympijských her a dlouholetý trenér. 

Miloš Kolejka se narodil 18. října 1926 v Němčicích na Hané. Kde prožil také své dětství. S gymnastikou začínal v místní sokolovně jak bylo v tu dobu u gymnastů pravidlem. V nedalekém Lutíně se vyučil nástrojářem a po skončení války si ho gymnastičtí trenéři "vytáhli" do Prahy, kde nastoupil  jako voják do armádního klubu ATK (pozdější Dukla) a trénoval v malostranském Tyršově domě.  

Miloš Kolejka byl prvním československým sporovním gymnastou, který předvedl dvojné salto vzad. I díky tomuto prvku se stal členem družstva mužů, které obsadilo na OH 1952 v Helsinkách 7. místo.

Po ukončení své aktivní sportovní kariéry nastoupil v roce 1959 jako trenér v Rudé hvězdě, kde trenérsky vedl i československé reprezantanty. Mezi ty nejznámější patřili Jiří Fejtek a Přemysl Krbec, kterého dovedl jako trenér v roce 1962 k titul Mistra světa na přeskoku  (MS 1962, Praha). Jako reprezentační trenér se zúčastnil řady dalších ME. MS i olympijských her. Jeho poslední olympiádou byly v roce 1980 v Moskvě, kde jeho svěřenec z Rudé hvězdy Jiří Tabák vybojoval bronz za cvičení na kruzích. 

Miloš Kolejka si i v pokročilém věku udržoval skvělou fyzickou kondici. Zúčastňoval se pravidelně soutěží gymnastických veteránů. Ještě v ve svých 70. letech zvádal i salto.

Miloš Kolejka ukončil svou životní pouť v domově seniorů ve středočeských Mlékovicích. Odešel další gymnasta ze "zlaté" poválečné gymnastické generace. Jeho nejbližším, jeho přátelům a známým bude chybět jeho nezdolný životní optimismu a smysl pro humor.    

Miloš Kolejka zůstane v naších vzpomínkách a v našich srdcích. Čest jeho památce.

-rs-

V létě letošního roku navštívili v domově seniorů v Mlékovicích gymnasté, které trénoval. Na krátkou reportáž z tohoto setkání se můžete podívat zde:

https://www.facebook.com/CT24.cz/posts/10159066044224009