V pátek 30. října odjela do gymnastického centra v chorvatském Osijeku trénovat první část reprezentantů a reprezentantek ve sportovní gymnastice.  

Česká gymnastická federace požádala Ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci a za podpory Národní sportovní agentury o výjimku z platných mimořádních opatření Vlády České republiky proti šíření nemoci COVID-19, která by umožnila přípravu členů reprezentačních družstev ve sportovní gymnastice juniorů, juniorek, mužů a žen před blížícím se prosincovým Mistrovství Evropy v tureckém Mersinu. Bohužel, stejně jako u ostatních sportů, Česká gymnastická federace výjimku na přípravu reprezentantů ve vnitřních prostorech nezískala.

Díky pochopení chorvatské federace se podařilo zajistit možnost přípravy v gymnastickém centru v Osijeku. Prozatím se počítá s pobytem českých sportovních gymnastů a gymnastek (celkem 31 osob včetně trenérů) do 14. listopadu  Ve dnech následujích po 9. listopadu, termínu jmenovité přihlášky na ME, se rozhodne, zda dojde k prodloužení pobytu nebo k návratu a následně k dřívějšímu odletu do dějiště ME v Mersinu, kde by proběhla závěrečně příprava pokud se ME uskuteční a nebude zrušeno.

Ve čtvrtek 29. října absolvovala první část výpravy v Brně, v Ostravě a v Praze testy na COVID-19 a po obdržení negativního výsledku na přítomnost viru, odcestovali následující den gymnasté a gymnastky společně s trenéry do Chorvatska. Tady bychom rádi poděkovali Centru zdravotnického zabezpečení sportovní reprezentace a jmenovitě jejímu vedoucímu lékaři MUDr. Jaroslavu Větvičkovi za zajištění potřebných odběrů a testů a za rychlou reakci v případě jednoho ztraceného vzorku a zajištění náhradního odběru v Brně.

Dnes ráno absolvovala v Brně testy na COVID-19 skupina juniorů. Věřme, že výsledky testu na přítomnost COVIDu-19 budou u všech negativní a zítra se připojí v Osijeku k již přítomé české gymnastické enklávě.

-rs-