Jak celou přípravu vnímá Aneta Holasová, česká reprezentantka, které se podařilo nominovat na Olympijské hry v Tokiu? A jaká je zkušenost Davida Jessena, který se celoročně připravuje v zámoří a v současné době usiluje o svou druhou nominaci na Olympijské hry? Všechny odpovědi se dozvíte v rozhovoru níže.

 

Ahoj Aneto, ženská část reprezentace má oproti mužům ještě asi 2 týdny přípravy k dobru, jak hodnotíš ty poslední týdny před odletem do Turecka? Jak vše probíhalo?

Celkově je tato doba dost náročná pro všechny, takže každý další trénink je k dobru, protože jsme o hodně tréninků přišli. Po uzavření hal a trénování venku jsme alespoň na týden odjeli ven z Prahy do přírody, kde, i když jsme samozřejmě nebyli na nářadí, jsme aspoň mohli hodně běhat, dělat fyzičku a nějaké alespoň základní věci. Po návratu jsme byli asi ještě týden doma a měli jsme online tréninky. Poté jsme odjeli na reprezentační soustředění do Chorvatska, do Osijeku, kde to podle mého názoru bylo opravdu moc fajn. Ale když jsme se vrátili, tak někteří z nás jsme byli pozitivní na Covid a museli jsme na deset dní do karantény. Od té doby jsme na dalším soustředění, tentokrát v Liberci a budeme tu až do odletu na mistrovství Evropy. Tak snad vše v pořádku proběhne. 

 

Máš nějaký stanovený cíl pro nadcházející ME?

Hlavně se těším na to, že si budu moct zazávodit. Za tento celý rok to budou teprve druhé závody. A vzhledem i k té zvláštní přípravě, tak chci předvést své maximum.

 

Co bys teď osobně hodnotila jako svou „Achillovu patu“, něco, na čem teď ještě potřebuješ ty dva týdny zapracovat?

Není asi jedna konkrétní věc, musíme se teď zpátky dostat do sestav a nadělat je, což po pauze není úplně hned.

 

Dokázala bys nám popsat běžný den na soustředění?

Ve zkratce? - snídaně, trénink, oběd, pauza, druhý trénink, odpočinek, večeře a spaní. Naštěstí už mám po maturitě, takže tento rok mám od školy pauzu, tím pádem o starost míň.

 

Davide, jak probíhala tvá příprava na Mistrovství a jak se cítíš pár dní před odletem?

Moje příprava nebyla ideální, samozřejmě jako pro všechny ostatní. Letěl jsem do Česka v září na přípravu. Pak jsem musel letět zpět do Ameriky na měsíc kvůli Covid omezení. 3 týdny před ME jsem letěl opět do Česka, ale přesto jsem měl pořád výhodu, že jsem měl kde trénovat. Strašně se těším do Turecka, protože se cítím být ve formě.

 

Dokázal bys nám popsat a porovnat přípravu ve Stanfordu, kde studuješ a teď po návratu do ČR?

Na Stanfordu jsem už nebyl od Března. Hned jak začala pandemie, jsme museli ze školy jet domu. Tak jsem byl 3 měsíce bez tréninku a dodělal jsem školu dálkově v Pennsylvanii. Od června jsem zase začal trénovat, ale v Parkettes v Pennsylvanii s původním trenérem Vasili Vinogradov. Příprava v Česku je lepší než v Pennsylvanii, protože tady mám svého trenéra, ostatní kluky, s kterými můžu trénovat a ještě rehabilitační věci (sauna, masáže, atd). Nicméně, ta příprava na Stanfordu je asi o něco lepší než v Česku, protože tam mají výborné podmínky, nářadí, a měl jsem všechno, co bych potřeboval.

 

V čem pro Tebe spočívala největší komplikace v rámci přípravy se všemi Covid pravidly a omezeními?

Ta největší komplikace byla pravidla při létání sem a do Ameriky. Jak jsem pořad střídal tréninky v Česku a v Americe, musel jsem správně dodržovat opatření při cestování. Například, karanténa a Covid testy byly nezbytné. 

 

ME v Turecku se do Olympijské kvalifikace nepočítá, jak to pro Tebe momentálně vypadá s nominací a jaké kvalifikační závody Tě čekají v příštím roce?

Momentálně jsem pořád náhradník z minulého MS v Stuttgartu. Chybělo mi jedno místo. To znamená, že jestli někdo nade mnou vypadne z jakéhokoliv důvodu, tak pojedu já. Jediná jiná možnost na kvalifikaci je příští rok na ME v Basileji. Postoupí první 2 místa po redukci.

 

Na jaký cíl se během nadcházejícího ME soustředíš?

Největší cíl na nadcházející ME je projít všechna nářadí úspěšně bez pádu a ve zdraví. Moc se těším na závod družstev. Myslím, že máme možnost postoupit do finále družstev (první 6 míst). Osobně mám možnosti se kvalifikovat do finále na hrazdě a na koni, ale hlavní je zacvičit bez velkých chyb.

 

Děkujeme Anetě a Davidovi, že si na nás udělali chvilku a přejeme celé výpravě šťastnou cestu a úspěšný závod bez zranění!

 

Pro aktuální informace z Turecka sledujte náš Facebook:

https://www.facebook.com/CeskaGymnastickaFederace

nebo Instagram:

https://www.instagram.com/czechgymnasticsfederation/?hl=cs