Ve dnech 6.-13.12. 2020 probíhá v tureckém městě Mersin na pobřeží Středozemního moře Mistrovtsví Evropy juniorů a mužů ve sportovní gymnastice.

Jako řada jiných letošních vrcholných sportovních akcí, i toto Mistrovství Evropy proběhne bez přítomnosti diváků za přísných "anticovidových" opatření včetně testů na Covid-19 před příjezdem do místá konání evropského šampionátu, tak během jeho samotného průběhu. Tato skutečnost ovlivnila účast na letošním šampionátu, který se měl původně uskutečnit na jaře v Baku v Azerbajdžánu.

Nakonec se v Mersinu akreditovalo celkem 65 juniorů a 62 mužů z 20 evropských zemí mezi nimi také 5 českých juniorů (Daniel Bago, Miroslav Durák, Daniel David Kaplan, František Marghold, Vojtěch Šácha) a 5 českých seniorů (František Černý, David Jessen, Ondřej Kalný, Daniel Ponížil, Daniel Radovesnický) pod vedením trenérské trojice Petr Hedbávný, Jaromír Labonek a Martin Taftl, za nezbytné přítomnosti fyzioterapeuta Jana Pokorného a zkušených rozhodčích Libora Drábka a Jiřího Urbánka.

Česká výprava odletěla do Turecka již v pátek 4.12. vojenským speciálem díky pochopení a souhlasu Vlády České republiky. Velké poděkování za zprostředkování a pomoc při zajištění této letecké přepravy patří také Českému olympijskému výboru a zejména Národní sportovní agentuře v čele s jejím předsedou Milanem Hniličkou.

Česká výprava absolvovala v sobotu ráno testy na Covid-19, které byly u všech členů výpravy negativní a gymnasté tak mohli absolvovat v sobotu a  v neděli své první tréninky. Junioři nastoupili ke svému pódiovému tréninku v pondělí od 10.30 hodin místního času (+ 2 hodiny oproti SEČ). Pódiový trénink čeká dne ve stejném čase také tým mužů.

Naši junioři nastoupí ke svému kvalifikačními závodu v mersinské gymnastické hale ve středu 9.12. od 10.00 hodin v 1.sledu a muži o den později ve čtvrtek 10.12. rovněž od 10.00 hodin v 1. sledu.

V pátek 11.12. je od 12.00 hodin na programu finále víceboje juniorů a v sobotu od 15.00 hodin finále soutěže družstev a v neděli 13.12. pak od 10.00 hodin finále na jednotlivých nářadích juniorů a od 15.00 hodin finále na jednotlivých nářadích mužů. 

Věříme, že ve finálových soutěžích uvidíme i české sportovní gymnasty.

Pódiové tréninky, kvalifikační soutěže juniorů a mužů a finálové soutěže juniorů bude možně sledovat žívě na 

http://gymtv.online/user/

Finále soutěže družstev mužů a finále mužů na jednotlivých nářadích bude možné živě sledovat na 

https://www.eurovisionsports.tv/europeangymnastics/

-rs-