Ve dnech 14.-20.12. 2020 probíhá ve městě Mersin v Turecku Mistrovství Evropy juniorek a žen ve sportovní gymnastice.

Stejně jako již ukončené Mistrovství Evropy ve sportovní gymnastice juniorů a mužů proběhne i toto mistrovství bez přítomnosti diváků za přísných "anticovidových" opatření včetně testů členů výprav na Covid-19 jak před příjezdem do místá konání evropského šampionátu, tak během jeho samotného průběhu. Tato skutečnost ovlivnila účast na letošním šampionátu, kterého se nezúčastní celá řada zemí včetně gymnastických velmocí Ruska, Nizozemska, Francie, Švýcarska a Velké Británie.

K účasti je v Mersinu přihlášeno celkem 42 juniorek a 47 žen z 16 evropských zemí, mezi nimi také české družstvo juniorek (Nela Tereza Kaplanová, Lucie Maříková, Sára Procházková, Nela Štěpandová, Lucie Trnková) a družstvo žen (Natálie Brabcová, Magdaléna Coufalová, Sabina Hálová, Aneta Holasová, Dominika Ponížilová) pod vedením trenérské pětice Jiřího Fiřta, Světlany Grmelové, Veroniky Lukášové, Jany Novotné a Přemysla Slezáčka a za přítomnosti fyzioterapeutky Martiny Metlické. Do Mersinu s výpravou odcestovaly také zkušené mezinárodní rozhodčí Lenka Šotolová a Jana Všetečková.

České sportovní gymnastky odletěly do Turecka v pondělí 14.12. stejně jako naši gymnasté vojenským speciálem.

Česká výprava absolvuje zítra ráno v hotelu testy na Covid-19 a ženy pak odpoledne absolvují od 16.00 hodin místního času pódiový trénink (+ 2 hodiny oproti SEČ) a juniorky čeká pódiový trénink o den později, tj. ve středu 16.12., od 14.00 hodin..

Ženy nastoupí ke svému kvalifikačními závodu ve čtvrtek 17.12. od 16.45 hodin v 2.sledu a juniorky o den později v pátek 18.12. od 14.00 hodin v 1. sledu.

V sobotu 19.12. je od 15.30 hodin na programu finále soutěže družstev žen a v neděli 20.12. pak finále na jednotlivých nářadích. Juniorky v čase 10.00-12.30 hodin a ženy v čase 15.00 - 17.30 hodin. 

Věříme, že ve finálových soutěžích uvidíme i české závodnice.

Pódiové tréninky, kvalifikační soutěže juniorek a žen a finálové soutěže juniorek bude možně sledovat žívě na 

http://gymtv.online/user/

Finále soutěže družstev žen a finále žen na jednotlivých nářadích bude možné živě sledovat na 

https://www.eurovisionsports.tv/europeangymnastics/

-rs-