Technické komise sportovní gymnastiky mužů a žen nominovaly gymnasty na letošní Mistrovství Evropy ve sportovní gymnastice mužů a žen, které proběhne ve dnech 21.-25. dubna 2021 ve švýcarské Basileji. 

Českou sportovní gymnastiku bude reprezentovat trojice David Jessen, Ondřej Kalný a Aneta Holasová se svými osobními trenéry Petrem Hedbávným, Jaromírem Labonkem a Jiřím Fiřtem. Jako rozhodčí odjíždí do Basileje Alena Hořká a Jiří Urbánek. O zdravotní zabezpečení se bude starat MUDr. Luboš Hrazdira a fyzioterapeut Mgr. Jan Pokorný.

Mistrovství Evropy v Basileji se zúčastní celkem 280 gymnastů a gymnastek z 38 evropských zemí. Tento kontinentální šampionát je v podstatě poslední možností kvalifikovat se ještě přímo na Olympijské hry 2020 v Tokiu. Ve hře jsou 2 přímá postupová místa pro finalisty víceboje mužů i žen, která budou přidělena na základě zredukované výsledkové listiny po vyloučení zemí, které se již buď kvalifikovaly v soutěži družstev z MS 2018 a MS 2019 nebo již popřípadě dosáhly na maximální možné účastnické kvóty.

O přímé postupové místo se bude chtít pokusit David Jessen, který je v současné době po MS 2019 ve Stuttgartu jako první "pod čarou". V případě, že se mu přímé postupové místo nepodaří na letošním ME vybojovat, bude muset čekat do konce června, zda jeho pozice "prvního náhradníka" bude na start v Tokiu stačit.

Ondřej Kalný na ME v Basileji neabsolvuje celý víceboj. Jeho cílem je dostat se do finále na přeskoku nebo na prostných, což nebude s ohledem na velmi kvalitní účast gymnastů včetně  medailistů z předcházejících ME  a MS vůbec jednoduché. Ondřej Kalný zapracoval na zvýšení obtížnosti na obou nářadích. Uvidíme zda to bude na finále stačit.

Aneta Holasová si vybojovala účast na Olympijskách hrách v Tokiu už na MS 2019 ve Stuttgartu (GER). Pro Anetu je toto ME v letošním roce prvním "ostrým" testem na její olympijské cestě. Úspěchem by byla účast ve finále víceboje. 

Původně se počítalo s účasti dvou českých sportovních gymnastek. Dominika Ponížilová a Lucie Trnková měly společně s Anetou bojovat o dvě místa na nominačním závodě  20. března. Obě však svou účast na nominačním závodě zrušily.  

Kompletní česká výprava bude odjíždět do Basileje v sobotu 17. dubna. Následující den pak absolvují naši reprezentanti první tréninky.

Aneta nastoupí v pondělí 19. dubna večer k pódiovému tréninku ve společnosti slovenské gymnastky Barbory Mokošové a gymnastek Rumunska, Portugalska a Ukrajiny.

O den pozdějí, v úterý 20 dubna, nastoupí v odpoledních hodinách ke svému "pódiáku David s Ondřejem ve společnosti gymnastů Arménie, Gruzie a Velké Británie.  

Ke svému kvalifikačnímu závodu nastoupí Aneta v St. Jakobshalle ve středu 21. dubna večer v posledním 4. sledu v 18.30 hod. na kladině. Začínat závod na tomto ošidném nářadí je snad českým sportovním gymnastkám souzeno :-) 

Následující den, ve čtvrtek 22. dubna, zahájí své kvalifikační boje rovněž v posledním 3. sledu od  17.00 hod. na bradlech David a v cca 17.50 hod Ondřej na prostných. 

Tentokrát českým sportovním gymnastům los přál. Všichni se představí v posledním sledu, což se může ukázat jako mírná výhoda při boji o postup jak do finále víceboje, tak při bojích o postup mezi finálovou "osmičku" na jednotlivých nářadích. O postupu do finále rozhodují ve sportovní gymnastice často jen desetinky a setinky a někdy i tisíciny bodů. Tak věřme, že naši reprezentanti tuto mírnou výhodu využijí ...  

Finále víceboje mužů a žen je na programu v pátek 23. dubna v odpoledních hodinách. Finále na jednotlivých nářadích pak v sobotu 24. dubna (muži - prostná, kůň našíř, kruhy a ženy - přeskok, bradla) a v neděli 25. dubna (muži - přeskok, bradla, hrazda a ženy - kladina, prostná). 

-rs-

OFICIÁLNÍ WEB ME BASEL 2021

OFICIÁLNÍ WEB EUROPEAN GYMNASTICS