Tento víkend proběhne v Brně (Sportovní hala T.J. Sokol Brno I. ul Kounicova 22) po dvouleté odmlce způsobené "covidovou" pauzou Mistrovství ČR "mistrovské třídy" ve sportovní gymnastice mužů a žen.

Online přenos poběží na novém kanálu České gymnastické federace www.gymtv.cz

Těšit se můžete na naše nejlepší sportovní gymnasty a sportovní gymnastky, kteří budou bojovat o mistrovské tituly v kategorií kadetů, juniorů, juniorek, mužů a žen.

V kategorii juniorek je přihlášeno 22 závodnic z 8 klubů, mezi nimi také Nela Štěpandová (GK Vítkovice) a Lucie Maříková (TJ Bohemians Praha), finalistky z posledního MEJ 2020 v tureckém Mersinu.

Do kategorie žen je přihlášeno 10 závodnic z 6 klubů. Při neúčasti Anety Holasové (TJ Bohemians Praha), která se soustředí po zranění na intenzivní závěrečnou přípravu před odletem na OH v Tokiu (16. červen 2021), by měla být favoritkou bronzová medailistka z přeskoku na nedávném závodu Světového poháru v chorvatském Osijeku, Dominika Ponížilová (TJ Prostějov).

Zdatně sekundovat by jí měla domácí závodnice Lucie Trnková (T.J. Sokol Brno I) společně se sestrami Sabinou a Danielou Hálovými (T.J. Sokol Kampa). Překvapit může také Magdaléna Coufalová (Gymnastika Liberec), Natálie Brabcová (TJ Bohemians Praha) nebo domácí Marta Fraňková.

V kategorii mužů se představí celkem 16 sportovních gymnastů ze 7 klubů Jednoznačným favoritem bude Čechoameričan David Jessem startující v domácích barvách. Jessen netrpělivě čeká na zprávu z Mezinárodní gymnastické federace (FIG), že si může "koupit" letenku na OH v Tokiu. Prozatím je stále oficiálně "jen" v pozici prvníh náhradníka.

Nebude chybět nikdo z našich reprezentantů, kteří absolvovali ME 2020 v Mersinu, tj. František Černý (T.J. Sokol Brno I), Ondřej Kalný (SK Hradčany), Daniel Ponížil (TJ Prostějov) a Daniel Radovesnický (T.J. Sokol Kolín). Kalný bude určitě chtít potvrdit na domácím šampionátu svou pověst "krále přeskoku" a rád by určitě přidal i mistrovský titul na prostných, o který budou usilovat určitě také další "skokani", Ponížil a Černý. Bez šancí na prostných není ani Jessen s Radovesnickým. 

Těšit se můžeme také na koně našíř Matveje Petrova, bývalého ruského reprezentanta, aktuálně reprezentujícího Albánii, v jejichž barvách získal v Mersinu na koni našíř titul Mistra Evropy pro rok 2020. Uvidíme zda se nakonec v Brně objeví nebo dá přednost startu na závodě Světového poháru v katarském Dauhá, který by mohl využít jako poslední test pro porovnání výkonnosti se světovou špičkou před jeho odletem do Tokia, dějiště OH. 

Veteránem šampionátu bude domácí Milan Krejčí, bývalý dlouholetý úspěšný reprezentant, který bude chtít ve svých 47 letech "provětrat" naše současné reprezentanty. Premiéru mezi muži absolvuje domácí Vojtěch Šácha, který loni v prosinci startoval na ME v Mersinu ještě mezi juniory.

V juniorské kategorii se můžemne v Brně těšit na výkony 19 sportovních gymnastů, kteří reprezentují celkem 7 gymnastických klubů. Více než polovina z nich, celkem deset, bude hájit brněnské barvy. A právě mezi nimi můžeme hledat medailové favority jak ve víceboji, tak ve finále na jednotlivých nářadích. Mezi nejžhavější kandidáty na mistrovské tituly by měli patřit Daniel Bago, Jonáš Běhal, Miroslav Durák a překvapit může také Jack Gagamov, který se připravuje ve Velké Británii. 

Mezi favority musíme zcela určitě počítat také Františka Margholda (T.J. Sokol Kolín), odchovance šternberské gymnastické líhně. Sekundovat mu bude další šternberský rodák v kolínském dresu, Jan Vachutka. Zlínské trio Michal Kopecký, Matěj Maršálek, Ondřej Pluhař bude chtít také promluvit do medailových bojů, zejména na jednotlivých nářadích. Ale vzhledem k omezeným možnostem přípravy, to nebudou mít jednoduché. Zvědaví jsme také na návrat Davida Daniela Kaplana (SK Hradčany) po jeho zranění.

Kategorie kadetů je velice otevřená. O medaile bude v této kategorii bojovat 13 borců ze 7 klubů. Po dvou gymnastech zde má Gymnastická akademie Praha, SK Hradčany, T.J. Sokol Kolín a TJ Prostějov. Po jednom závodníkovi vyslala domácí T.J. Sokol Brno I a T.J. Sokol Zlín. Největší počet, tři gymnasté přijede do Brna z T.J. Sokol Kladno.   

Mistrovství začíná v sobotu 26. června  v 9:00 hodin právě vícebojem kadetů. Veškeré podrobnosti najdete včetně startovních listin  detailu akce na našem webu: 

https://www.gymfed.cz/kalendar/detail/2137

Reportáž v BBV - ČT: