Sbohem, Věrko!
Smutná zpráva zasáhla naši sportovní rodinu, když jsme se v pondělí 20.12. dozvěděli, že náhle zemřela Věra Vaculínová (roz. Vyroubalová), významná osobnost českých skoků na trampolíně. Věrka letos oslavila 60 let a patřila mezi úspěšné průkopnice našeho sportu. Skokanka z Rožnova pod Radhoštěm s trampolínou začala v roce 1974, kdy přešla ze Sokola.

Díky své píli a odvaze získala mnoho mistrovských titulů, držela ženský rekord v obtížnosti. Jako první a jediná závodnice reprezentovala ČSSR na Mistrovství Evropy v roce 1979 v Paříži a poté úspěšně reprezentovala svou vlast na dalších Mistrovstvích Evropy a světa. V průběhu sportovní kariéry se jí narodily dvě děti. Po jejich narození se úspěšně vrátila k závodění a dokázala zase vyhrávat. Věrka zůstala ve své trampolínové rodině i po ukončení sportovní kariéry v roce 1989. Začala se věnovat roli rozhodčí a později, když dcera projevila zájem přejít od sportovní gymnastiky k trampolíně, neváhala a zapojila se do práce v oddíle taky jako trenérka.

Vášeň pro trampolínu zdědila Jana po mamince a jako juniorka úspěšně reprezentovala ČR. Věra pomáhala trénovat děti až do své padesátky. I pak našemu sportu věnovala čas a energii jako rozhodčí až do roku 2019. Věrko, děkujeme. Byla jsi inspirací pro mnohé z nás. Milovala jsi ten stav beztíže a svobodu, kterou ti létání na trampolíně umožňovalo. Ať se ti tam nahoře taky hezky lítá….

 

Petra Juříčková