Další smutná zpráva zasáhla gymnastickou rodinu. Ve středu 5. ledna 2022 v brzkých ranních hodinách v Ostravě náhle zemřela Petra Drtílková Cenková (rozená Slavíková). Petra by letos v dubnu oslavila 47 let. 

Petra patřila mezi úspěšné trenérky sportovní gymnastiky, která za svou bohatou kariéru vychovala řadu vynikajících sportovních gymnastek včetně reprezentantek České republiky jako byly například Veronika Ožanová, Jana Mrkvicová, Tereza Ochynská a v neposlední řadě také její dcera Veronika Cenková.

Petra začínala se sportovní gymnastikou jako malá v Ostravě v oddílu sportovní gymnastiky TJ Vítkovice (později SSK Vítkovice). Po ukončení své sportovní kariéry se později začala věnovat v mateřském Gymnastickém klubu Vítkovice nejdříve trénování gymnastických přípravek a gymnastek žákovských kategorií.

Nedlouho po úspěšném ukončení Sportovní gymnázia v Ostravě odletěla do USA, kde v Aikenu dva roky pod vedením manželů Křížových sbírala trenérské zkušenosti, které pak zúročila po svém návratu v Gymnastickém klubu Vítkovice a později v oddíle sportovní gymnastiky T.J. Sokol Moravská Ostrava. Na základě svých trenérských úspěchů byla zaměstnána jako profesionální trenérka na Sportovním gymnáziu Dany a Emila Zátopkových, kde působila až do současných dnů.

Petra Drtílková Cenková byla po řadu let členkou realizačních tým reprezentačních výběrů ČR ve sportovní gymnastice juniorek a žen, působila jako členka Technické komise sportovní gymnastiky žen a v roce 2020 byla také její předsedkyní.

Sportovní gymnastky vychované Petrou ji považovaly za výjimečnou trenérku a dobrého člověka s nadhleden a smyslem pro humor.

Petra Drtílková Cenková milovala sportovní gymnastiku celý svůj život a obětovala jí většinu svého času a energie. Byla inspirací nejen pro "své sportovní gymnastky", ale také pro své trenérské kolegy a kolegyně.

Ti kteří ji znali blíž, nikdy nezapomenou na její pracovitost, přímé jednání, dobrosrdečnost a na její odzbrojující, byť svérázný ostravský humor, kterým dovedla nakazit své okolí.

Milá Petro odpočívej v pokoji. BO zůstaneš v naších srdcích a myslích.  

Poslední veřejné rozloučení se uskuteční v pátek 14. ledna 2022 ve 13.30 hodin v obřadní síni na hřbitově v Ostravě-Vítkovicích. 

-rs-