Tréninky začalo v Mnichově v pondělí 8. srpna letošní Mistrovství Evropy ve sportovní gymnastice juniorek a žen. Své první "zahřívací" tréninky absolvovaly v podvečer také české gymnastky.

V úterý večer 9. srpna od 17.43 hod nastoupilo v Olympiahalle ke svému pódiovému tréninku družstvo žen ve složení Aneta Holasová, Lucie Maříková, Klára Peterková, Dominika Ponížilová a Lucie Trnková pod trenérským vedením Veroniky Lukášové a Jiřího Fiřta.

V téměř shodném čase, v 17.40 hod nastoupí ve středu  10. srpna na pódiový trénink v Olympiahalle tým juniorek ve složeni Soňa Artamonova, Patricie Makovičková, Vanesa Mašová, Ema Strakošová a Alice Vlková. Trenéry juniorského týmu jsou v Mnichové Kateřina Janečková a Sergej Kargalcev.

Samotné soutěže začínají ve čtvrtek 11. srpna od 09.50 hodin kvalifikačním závodem žen. České gymnastky nastoupí k závodu v posledním 4. sledu od 17.43 hod. Z tohoto kvalifikačního závodu vzejdou finalistky soutěže družstev a finalistky na jednotlivých nářadích. Finále družstev je na programu v sobotu 13. srpna od 14.00 hod. a finále na jednolivých nářadích v neděli 14. srpna odpoledne od 14.30 hod.

Mistrovství Evropay je poprvé také kvalifikací pro start na podzimním Mistrovství svéta v Liverpoolu (GBR), kam se kvalifikuje 13 nejlepších družstev. V připadě, že se našim ženám nepodaří umístit se mezi nejlepší evropskou "třináctku", mohou se kvalifikovat do Liverpoolu maximálně dvě české závodnice na základě výsledku víceboje. Vícebojařkám z Evropy je vyhrazeno celkem 23 postupových míst, mezi které se nepočítají vícebojařky, které budou členkami prvních třinácti týmů na ME 2022.

V tuto chvíli má v podstatě jistou účast na Mistrovství svéta v Liverpoolu Lucie Trnková, která je druhá ve světovém žebříčku na kladině díky svým výsledkům na tomto nářadí na závodech Světového poháru v Cottbusu (GER) a v Káhiře (EGY) v první polovině letošního roku.

Kvalifikační závod žen mohou příznivci sportovní gymnastiky sledovat na níže uvedeném odkazu:

https://www.eurovisionsports.tv/europeangymnastics/

Ve čtvrtek 12. srpna je od 12.10 hodin na programu soutěž juniorek, ze které na konci vzejdou medailistky soutěže družstev a víceboje. Obdobně jako u soutěže žen, vzejdou z tohoto sportovního klání finalistky na jednotlivých nářadích, které budou bojovat o medaile v neděli 14. srpna od 10.00 hod. 

České juniorky nastoupí na pódium Olympiahalle v 17.40 hodin posledním třetím sledu. Ambicí českých juniorek je, na základě výsledku na EYOF 2022 v Banské Bystrici, umístění v první desítce v soutěži družstev. A v jejich silách je i účast ve finále na jednotlivých nářadích.

Boje českých juniorek můžete sledovat online na https://gymtv.online/

Další aktuální informace na European Gymnastcs a https://www.munich2022.com/en