S bolestí v srdci oznamujeme, že nás v sobotu 27. srpna ve věku 56 let navždy opustil po dlouhé nemoci Ján Žifčák, trenér sportovní gymnastiky žen.

Poslední rozloučení s Jankem proběhne 31.8.2022 v 16 hodin v domě smutku v Detvě.

 

Rodák ze slovenské Detvy, Vystudoval FTVS UK v Bratislavě, specializaci SG.

Jeho rodiče působili koncem 70. let v roli trenérů Střediska vrcholového sportu ČSSR v Detvě. Mezi jejich svěřenkyně patřili Eva Marečková, Jana Labáková nebo Jana Gajdošová.

Hned po vojně nastoupil Ján do KSG Detva, kde působil ve funkci hlavního trenéra TSM a zároveň ve funkci trenéra juniorské reprezentace Slovenské republiky.

V roce 1992 odešel do Itálie, kde až do r. 1994 trénoval v klubu SG La Patria Carpi.

Roku 1995 nastoupil do klubu Brixia Brescia a výrazně se podílel na výsledcích, kterých klub dosáhl v následujících letech. V průběhu jeho působení v Brixii se klub stal poprvé ve své historii a poté ještě několikrát mistrem Itálie a gymnastky z klubu se začaly zúčastňovat soutěží světové úrovně. Mezi nimi byly i Francesca Morotti, Irene Castelli, Monica Bergamelli a Vanessa Ferrari.

Paralelně od r. 1997 až do r. 2007 pracoval také pro klub Ginnastica Artistica Estate 83 v Travagliate.

Od září 2009 působil jako trenér oddílu SG TJ Bohemians Praha a následně i jako trenér reprezentace ČR.

Kde až do roku 2018 připravoval řadu gymnastek mezi nimi například Marcelu Moláčkovou, Kláru Hadrbolcovou, Kristýnu Brabcovou, Vendulu a Adélu Měrkovi a také naší současnou reprezentantku Anetu Holasovou.

Po odchodu z TJ Bohemians pomáhal s tréninkem v dalších českých oddílech, kde dál předával své zkušenosti.

V roce 2021 se vrátil ke sportovní gymnastice do Itálie. Bohužel ho v zde zastihla zákeřná nemoc a musel být převezen zpět na Slovensko, kde podstoupil léčbu ale bohužel 27.srpna 2022 svůj boj prohrál.

 

Janko, děkujeme a vzpomínáme na Tebe!