Letošní Mistrovství světa ve sportovní gymnastice se uskuteční ve dnech 26.10.-6.11.2022 v anglickém Liverpoolu.

Po delší době bude bohužel bez zástupců české sportovní gymnastiky mužů. Jedná se o první Mistrovství svět , na které je  utné se kvalifikovat. Muži se mohli kvalifikovat buď na základě výsledků závodů Světového poháru v první polovině letošního roku nebo ze srpnového Mistrovství Evropy v Mnichově na základě výsledku kvalifikační soutěže ve víceboji nebo výsledku kvalifikační soutěže družstev. Těsně před závodem Světového poháru v německém Cottbusu na konci února letošního roku se zranil Ondřej Kalný, který měl ambice kvalifikovat se na Mistrovství světa prostředníctvím výsledků na závodech Světového poháru. Na srpnovém Mistrovství Evropy  české družstvo mužů s ohledem na stávající výkonnost nestartovalo a české barvy tak v Mnichově hájil Radomír Sliž, který není klasickým vícebojařem a představil jen se na koni našíř. Bylo tedy jasné, že do Liverpoolu se zástupce české sportovní gymnastiky nepodívá.

České ženy byly naopak úspěšnější. Právo startu v Liverpoolu si na základě výsledků na závodech Světového poháru v Cottbusu a v Káhiře vybojovala Lucie Trnková (T.J. Sokol Brno I.), která se na Mistrovství světa představí na kladině a prostných v 1. sledu ve společnosti reprezentačních týmů USA a Belgie.

Velice těsně utekla českým gymnastkám na Mistrovství Evropy v Mnichově účast celého družstva. V kvalifikaci obsadily první nepostupové 14. místo (144,763 b.). Od švédského družstva (145,996 b.), které bylo posledním ,třináctým, evropským družstvem, které si vybojovalo právo startu na letošním Mistrovství světa, je dělilo jen 1,233 bodu.

Na základě výsledků z kvalifikační soutěže ve víceboji si, ale start v Liverpoolu vybojovala Aneta Holasová (TJ Bohemians Praha) a Klára Peterková (T.J. Sokol Brno I), která je odchovankyní šumperské sportovní gymnastiky. Aneta s Klárou nastoupí ke svému závod v M&S Bank Aréně v 7.sledu společně s gymnastkami z Alžírska ve společnosti družstev Finska, Nizozemska a Japonska.

Česká výprava přiletělela včera v podvečer do Manchesteru, odkud se přesunula do Liverpoolu. Lucie Trnková dnes pod vedeném svého osobního trenéra Stanislava Vyziny absolvovala své první tréninkové hodiny. Aneta Holasová s Klárou Peterkovou zahájí svůj tréninkový program pod vedením trenéra Jiřího Fiřta až ve čtvrtek 27.10.

Lucie Trnková absolvuje svůj pódiový trénink ve čtvrtek 27.10. od 19.50 hodim místního času (-1 hod SEČ).  V sobotu 29.10. od 20.00 hodin pak nastoupí ke svému závodu.

Aneta Holasová s Klárou Peterkovou nastoupí k pódiovému tréninku v pátek 28.10. od 15.30 hodin (-1 hod SEČ) a v neděli 30.10. od 17.00 hodin absolvují kvalifikační závod.

 
V neděli 30.10. skončila v liverpoolské M&S Bank Aréně hodinu před půlnoci kvalifikační soutěž žen, ve které méla česká sportovní gymnastika trojnásobné zastoupení. 
 
Nejlepší a nejhodnotnější výkon předvedla dle očekávání naše nejzkušenější závodnice Aneta Holasová, která obsadila ve víceboji 45.místo se známkou 49,266 b. Škoda pádu na kladině u akrobatické řady. Nebýt této chyby, mohla Aneta pomýšlet i na finále víceboje.
 
Teprve patnáctiletá Klára Peterková (16 let ji bude 9. listopadu) absolvovala v Liverpoolu svou premiéru na světovém gymnastickém pódiu. Klárka si vybrala svou "nováčkovskou daň"  hned na prvním nářadí, kladině, kde zaznamena dva pády.  Na dalších nářadích pak předvedla soustředěný výkon. S celkovým součtem 45,132 b. obsadila ve víceboji 92. příčku.
 
Lucie Trnková se v Liverpoolu představila mezi "specialistkami" na kladině a na prostných. Také pro Lucku to byla premiéra na Mistrovství světa dospělých. Ke svému kvalifikačnímu závodu nastoupila v prvnim sledu.Na jejich sestavách byla vidět nervozita. Zaznamenala pád jak na kladiné (10,966 b.), tak na prostných (11,100 b.). Lucka určité není se s předvedeným výkonem spokojena, obzvláště pak s výkonem na kladině, která je její královskou disciplinou 
 
Výkon Anety Holasové na letošnim Mistrovstvi světa je povzbudivý především s ohledem na kvalifikaci na OH 2024 na  Mistrovstvi svéta v následujícím roce 2023. 
 
Pro Lucii Trnkovou a Kláru Peterkovou je letošní start v Liverpoolu cennou zkušeností, kterou by měly zúročit ve své přípravě a startech na dalších vrcholných soutěžích v následujíčím období.