Ve dnech 27. 4. - 30. 4. 2023 se uskutečnil závěrečný závod serie World cup 2023.

 

Českou republiku reprezentovali:

Ženy:

Patricie Makovičková (KSG Litvínov) - přeskok a prostná,

Lucie Trnková (TJ Sokol Brno I) - kladina a prostná

Sabina Hálová (TJ Sokol Kampa Praha) - bradla a kladina

 

Muži:

Ondřej Kalný (SK Hradčany) - prostná a přeskok

Radomír Sliž (TJ TŽ Třinec) - kůň na šíř

 

KVALIFIKACE

První den kvalifikace se předvedli 4 naši závodníci.

Jako první nastoupil na prostná Ondřej Kalný, který po úrazu šel poprvé novou řadu na “tvrdé”. Bohužel v první řadě zaznamenal pád, ale nezazmatkoval a další část sestavy předvedl dle svých možností.

Po Ondrovi nastoupila na přeskok Patricie Makovičková až v posledním 6. sledu jako první závodnice. Paťa oba skoky zvládla excelentně a obsadila úžasné 7. místo se známkou 12,616.
A bylo tu první finále ČR!!!

Třetí závodnicí, která nastoupila do kvalifikačních bojů byla Sabina Hálová, která se představila na bradlech. Sabča se nevyvarovala pádu, který byl jediným škraloupem v jinak čistě zacvičené sestavě.

Posledním želízkem na finále prvního dne kvalifikace nastoupil na koně na šíř Radomír Sliž. Ráďa celou sestavu zvládl úžasně, ale při seskoku udělal chybu, kterou rozhodčí museli přezkoumat na videu a po dlouhém čekání na verdikt, bylo rozhodnuto v neprospěch závodníka. A tak velmi vyrovnaný boj o finále, tento verdikt posunul Ráďu na konečné 22. místo.

Druhý den kvalifikace byl v očekávání účasti ve finále našich reprezentantů na jejich hlavních nářadích.

Na kladině Sabina Hálová zajela kladinu bez pádu (z celého závodního pole nespadlo pouze 6 závodnic) a až do posledního sledu to vypadalo na finále. Konečné 13. místo z celkového počtu 39 závodnic je skvělý výsledek. Po Sabči nastoupila Lucie Trnková. Lucce se bohužel sestava nevydařila a naděje na finále na kladině byly pryč.

Na prostná nastoupily dvě naše závodnice, a to Paťa Makovičková a Lucka Trnková.

Paťa zacvičila sestavu bez pádu, ale doskoky z obtížných řad měla za vyšší srážky a zaznamenala jedno vykročení z vymezeného prostoru. Paťa velmi zlepšila svůj umělecký projev a do budoucna jistě “pošlape” finalistkám na paty.

Poté na prostná nastoupila Lucka. Dokázala, že nezdar na jednom nářadí neznamená, že je konec, a s plným soustředěním a energií ukázala prostná hodná finále!!! Se známkou 12, 20 postoupila do finále z 8. místa. A bylo tu druhé finále ČR!!!

Na přeskok mužů nastoupil Ondra Kalný jako úplně poslední závodník ve kvalifikačním boji. Ondra prvním skokem dal jasně najevo, že do finále patří a druhým skokem to jen potvrdil. Z výslednou známkou 14,450b. postoupil ze 3. místa. A bylo tu třetí finále ČR!!!

 

FINÁLE

Patricie Makovičková začala finále s malou chybou v doskoku a se známkou 12,50b.. Rozběh na druhý skok Pati nevyšel a tak šla druhý pokus. Paťa dokázala bojovnost a neuvěřitelné odhodlání a skočila provedením lepší skok než první. Avšak neutrální srážka za možnost druhého pokusu snížila její výslednou známku na 11.733b.. Paťa obsadila ve finále 7. místo.

A nejen to, v tomto finále Paťa porazila Oksanu Chusovitinu (vítězku celkového World cupu 2023 na přeskoku).

Lucie Trnková zopakovala skvělou sestavu z kvalifikace a skoro i se stejnou výslednou známkou. Luci je velká bojovnice a za své vystoupení byla odměněna potleskem publika. Finálová známka 11,966b. znamenala 8. místo ve finále.

Ondřej Kalný nastoupil do finále na přeskoku jako první. Po představení se rozhodčím a přípravě k rozběhu náhle zhasla světla v hale. Ondra se však nenechal rozhodit a za první skok získal 14,266b.. Druhým skokem za 14,40b.potvrdil, že do finále patří. Finálová známka 14,333b. potvrdila pořadí z kvalifikace a ONDRA získává 3. místo!!!

 

Gratulujeme a děkujeme za skvělou reprezentaci!

Velké dík také patří osobním trenérům reprezentantů.