Není mnoho závodů gymnastů, které by se daly nazvat extrémními a navíc venku pod širým nebem, které v případě deště znamenají pohromu nejen pro závodníky.

Jedním z nich je každoroční závod ve šplhu na 14 m laně (někdy to jeřáb vytáhne i výše až do 20m) v Novém Městě nad Metují.

Každoročně se sjíždí závodníci z celé republiky, aby se s touto nezvyklou délkou lana poprali. Již tři roky za sebou překonává světové rekordy zejména Martin Vacek ze Sokola Libčice n. Vltavou a letos se posunul k čase 12,15 s. Druhým byl jiný světový rekordman a to sice na 4,5 m Adam Novotný. Třetí příčka s chybami připadla rekordmanovi na 20 m Matěji Ciglovi, který ovšem směle prohlásil, že dominance Martina Vacka na 14 m příští rok skončí. Uvidíme, čeho se od těchto tří zmíněných závodníků příští rok dočkáme.

 

Letos se závod v Novém Městě stal vůbec poprvém nominačním pro účast na MČR v Pardubicích pro kategorie na 4,5 m.

Díky tomu přijelo dost mladých závodníků a závodnic z řad žactva, což udělalo velkou radost nejen organizátorům, ale i všem fanouškům, kteří do Nového Města dorazili fandit. 

 

Malinkou třešínkou na závěr byl exhibiční závod mezi zmíněným Adamem Novotným a Matějem Ciglem, kteří se pokusili vyšplhat (byť ze stoje) 2x14 m. Adam bojoval, ale nedošplhal, Matěj vypadal až do cca 26 m celkem čile, ale zhruba 0,5 m pod čidlem došly síly i jemu. Přesto si oba zaslouží obří obdiv, přeci jen 28 m je skutečně dost, bereme-li v potaz, že nohy se používat nesmí.

 

Moc gratulujeme všem zúčastněným, medailistům a děkujeme organizátorům za skvělý závod!