Světový rekord ve šplhu na laně překonán na MČR v Pardubicích

Matěj Cigl ze Sokola Brno překonal na Mistrovství České republiky letitý světový rekord Aleše Nováka ve šplhu na osmimetrovém laně - a nejen to!

Palác Pardubice zažil v sobotu 18. listopadu excelentní vystoupení nejlepších šplhačů České republiky i světa! Hlavní událostí závodu je překonání 14 let starého světového rekordu Aleše Nováka (4:87). Matěj Cigl útok na rekord ohlásil již před závodem, ale protože byl i jedním z organizačního týmu náročných závodu, tak tomu ani on sám moc nevěřil. I tak se kolo od kola zlepšoval a až v tom posledním finálovém se časomíra zastavila na čase 4:83.

To ale nebyla jediná událost sobotního závodu! Zejména hlavní kategorie mužů byla dějištěm hned několika krásných příběhů, které tento sport činí tolik zajímavým.

MUŽI - lano 8m

Největší pozornost byla u lana věnována loňskému Mistru republiky a letošnímu rekordmanovi na 14ti metrovém laně Martinu Vackovi, který na počátku září spadl ze střechy a utrpěl devastující zranění obou nohou. Po náročných operacích a stále probíhající rehabilitaci do Pardubic ani nechtěl jet, ale jakožto ředitel závodu prostě musel. Na místě mu to nedalo, nechal se i s invalidním vozíkem k lanu vynést a s mnoha šrouby a desítkami stehů na obvázaných nohou hned několikrát 8 metrové lano pokořil a vybojoval těžko uvěřitelné 4. místo! Je to úžasný důkaz jeho silné vůle a odhodlání!

Další ozdobou napínavého závodu mužů byl souboj závodníka, ale i trenéra Patrika Valuta (1984) ze Sokola Libeň se svým takřka o 20 let mladším svěřencem Adamem Novotným (2003). Ten nakonec svého trenéra o pouhých 12 setin vteřiny porazil a společně doplnili stupně vítězů historicky nejrychlejšího Mistrovství České republiky.. Na pátém místě se umístil pětinásobný Mistr Francie pravidelný účastník MČR Arnaud Bourdier, kterému se podařilo stáhnout svůj osobní rekord pod 6 vteřin na čas 5:90.

 

MASTERS - lano 8 m

Závodů ve šplhu se pravidelně účastní i muži kategorie Masters, kdy nejstaršímu ze závodníků Vlastimilovi Růžičkovi je již 70 let. I přesto k časomíře v osmi metrech vyšplhal v úctyhodném čase 23:82. Vítězství v této kategorii si odnesl o 10 let mladší Ladislav Kubeček z Maratonstavu Úpice časem 9:34, druhý byl Ludvík Cimburek časem 9:47 a třetí Pavel Trnka z Českých Budějovic časem 12:36

 

ŽENY A DOROSTENKY - lano 4,5 m

 Ve tradičně spojené kategorii dorostenek a žen svedli souboj o prvenství lezkyně Ema Galeová ze Sokola Brno 1 s Janou Hurdálkovou reprezentující Sokol Dvůr Králové. Ema nakonec vyhrála a byla jen kousek od Českého rekordu Veroniky Szaboové. Je nutno dodat, že Jana Hurdálková je partnerkou Martina Vacka a tak se poslední týdny věnovala zejména péči o něho a na trénování bohužel moc myšlenky nebyly. Na třetím místě se umístila Markéta Kolářová ze Sokola Libeň.

 

DOROSTENCI - lano 4,5 m
Mohutný Omar Dubec si pro vítězství mezi dorostenci šel jako tank! Do dorostenecké výšky 4,5 m doslova vystřelil v čase 3:13. Na stříbrném místě se umístil další z bratrů Novotných - tentokrát Marek a třetí byl Viktor Šmejkal - oba svěřenci Patrika Valuta z Libně.

 

ŽÁKYNĚ - lano 4,5 m
Stupně vítězů mezi žákyněmi si pro sebe nekompromisně zabraly dívky ze Sokola Dvůr Králové nad Labem. První byla již potřetí v řadě Anežka Holanová, druhé místo získala loni bronzová Kateřina Schreiberová a třetí místo teprve devítiletá Anička Poloprudská!

ŽÁCI - lano 4,5 m
První místo v nejmladší mužské kategorii získal Vojta Konopáč, druhé místo Jan Krtička - oba ze Sokola Brno 1. Třetí místo vybojoval Michal Zelenka reprezentující Sokol Dvůr Králové - jinak také letošní vicemitr republiky mezi muži ve sprintu na MČR v překážkových sportech (OCR).

 

Velká gratulace všem účastníkům za neuvěřitelné výkony!!!!