Zítra začíná naostro kvalifikační soutěží žen letošní Mistrovství světa ve sportovní gymnastice mužů a žen ve skotském Glasgow. Českou gymnastiku budou reprezentovat Veronika Cenková (T.J. Sokol Moravská Ostrava), Eva Mičková (TJ Prostějov), Romana Majerechová (AC Sparta Praha), David Jessen (T.J. Sokol Brno I), Martin Konečný (SK Hradčany Praha) a Daniel Radovesnický (T.J. Sokol Kolín). V soutěži mužů se v Glasgow představí to nejlepší co mužská česká sportovní gymnastika v současne době má. O českých ženách na letošním Mistrovství světa to však říct nemůžeme.

Do Glasgow odjela děvčata, která jsou v současné době zdravá. Jak jsem již informali, předpokládalo se, že o 3 volná místa na letošním Mistrovství světa budou bojovat Petra Fialová, Anna-Mária Kányai, Kristýna Pálešová a Veronika Cenková, která závodí mezi seniorkami prvním rokem. Zranění vystavilo "stopku" prvním třem jmenovaným. V době uzávěrky jmenovité přihlášky tak byla Veronika Cenková jedinou zdravou závodnicí se splněmým limitem umožňujícím start v Glasgow. Na mezinárodním závodě v Polsku, který proběhl v Zabrze 3. října 2015, se podařilo splnit limit pro start na MS prostějovské Evě Mičkové (48,166 b.) V Zabrze startovala také Romana Majerechová, která sice limit nesplnila (zaostala za ním o 0,401 b.), ale na základě rozhodnutí předsedy TKŽ a následného souhlasu VV ČGF byla do bojů v Glasgow vyslána také.  

Přejme tedy děvčatům, aby předvedla v Glasgow svůj nejlepší letošní výkon, ne-li výkon životní, který by zajistil české ženské sportovní gymnastice jedno místo na závěrečnou kvalifikaci, která proběhne v dubnu 2016 v dějišti OH 2016 v brazilském Rio de Janeiru. To samé přejeme samozřejmě i českým mužům, kteří budou v Glasgow bojovat také o možnost účastnit se závěrečné kvalifikace pro OH 2016. A věřme, že to v obou případnech dopadne dobře. Co se týče samotných ambicí našich reprezentantů v Glasgow. Účast ve finále na jednotlivých nářadích není reálná. Účast ve finále víceboje by byla velkým a příjemným překvapením.

Zítra, v pátek 23. října, tedy začíná Mistrovství světa v Glasgow kvalifikačním závod žen. České reprezentantky však nastoupí do kvalifikačních bojů až v sobotu 24. října jako poslední v 12. sledu na zrádné kladině ve 20.50 hod místního času (21.50 hod SEČ). Čeští muži nastoupí ke svému kvalifikačnímu závodu v neděli 25. října hned v 1. sledu na bradlech v 9.15 hod místního času (10.15 hod SEČ). Pro Davida Jessena je to prémierové MS v českém reprezentačním drese.

Workplan s časovým programem a rozlosování naleznete ZDE 

Podrobnější informace můžete najít na internetových stránkách FIG

Odkazy na oficiální internetové stránky a sociálné média naleznete ZDE