V sobotu večer skončil v Glasgow ve sportovní hale SSE Hydro Arena sen českých sportovních gymnastek o startu na OH 2016 v Rio de Janeiro. Ani jedné ze tří přítomných českých gymnastek (Veronika Cenková, Romana Majerechová, Eva Mičková) se nepodařilo vybojovat místo v závěrečné kvalifikaci pro OH 2016, která proběhne v dubnu 2016 v Rio de Janeiro. Největší naděje se vkládaly do Veroniky Cenkové.

Bohužel sport je někdy neúprosný. Veroniku hned na začátku soutěže zradilo její nejoblíbenější a nejsilnější nářadí, kladina. Dva pády znamenaly dvoubodovou ztrátu, kterou se ji při obtížnosti jejich sestav už nepodařilo na zbývajících nářadích dohnat. Celkový součet 48,515 b. stačil jen na 125. místo. Na postup na závěrečnou kvalifikaci pro OH 2016 bylo zapotřebí 50,398 b., tzn. umístění v první stovce.  

Zbývají dvě české gymnastky Romana Majerechová a Eva Mičková obsadily 141. místo (47,599 b.) respektive 151. místo (46,733 b.).

Česká ženská sportovní gymnastika doplatila v Glasgow na úzkou domácí špičku s odpovídající výkonností a zranění dvou nejlepších závodnic, Kristýny Pálešové a Anny Márie Kányai.

Poprvé v historii nebude mít česká ženská sportovní gymnastika zastoupení na Olympijských hrách. Výjimkou je neučást na OH 1984 v Los Angeles zapříčiněná politickým rozhodnutím většiny tehdejších socialistických zemí bojkotovat OH v USA.  

Uvidíme jak se k tomuto historickému neúspěchu postaví vedení Technické komise sportovní gymnastiky žen a samotné vedení České gymnastické federace.  

VÝSLEDKY - KVALIFIKACE SG ŽENY

KVALIFIKACE TEST EVENT RIO 2016