Na 35. Mistrovství světa, kde měla ČR jediného zástupce v kategorii dospělých – Adama Sülta, tradičně navazuje Světový závod věkových skupin (WAGC), který se konal 25.-28.listopadu 2021 v hlavním městě Azerbajdžánu – Baku.

Pro mladé závodníky je účast na WAGC jedinečná možnost, jak srovnat své výkony se světovou špičkou mezi svými vrstevníky. V České výpravě bylo pět děvčat a pět chlapců, kteří soutěžili v kategorii jednotlivců a někteří z nich absolvovali i soutěž synchronních dvojic.

Den po dni

Naše výprava dorazila do Baku v noci na 22.11. Hned ráno jsme postoupili povinné testy na covid. Všechno bylo v pořádku a my mohli začít s aklimatizací. Závodníci absolvovali první trénink v tréninkové hale a obhlédli okolí i zázemí krásné „Milli Gymnastika Areny“.

Během dalších dvou dnů měli skokani také možnost pódiových tréninků, aby si zvykli na závodní nářadí i prostředí.

Ve čtvrtek 25.11. se ve své kategorii 13-14 let představili dva nejmladší závodníci: Adéla Žirovnická a Lukáš Kubík. Adéla předvedla téměř své maximum a umístila se na pěkném 25.místě. V kategorii chlapců se představil juniorský mistr ČR Lukáš Kubík. Nemoc mu sice zkomplikovala přípravu, nicméně své sestavy zvládl velmi kvalitně a vyskákal si parádní 13.místo. Svým výkonem se zařadil v první třetině silně obsazeného startovního pole.

V pátek 26.11. se uskutečnil závod jednotlivců 15-16 let a synchronních dvojic 13-14. V tento den do závodu vstoupila i pětice našich juniorů. V nejpočetnější kategorii dívek zvládla Aneta Hrudová svůj výkon bez většího zaváhání a obsadila 36. místo. Michaela Juříčková sice skočila volnou sestavu s osobním maximem v obtížnosti, ale s konečným 31.místem spokojená nebyla. Zkušený Max Křivanec neměl svůj den a nedokončil svou volnou sestavu.  Naopak s umístěním byl spokojen Daniel Heteš, pro kterého byl WAG premiérou. Radost z předvedeného výkonu i konečného umístění měl Matyáš Novák, který vyskákal konečné 15.místo. Zařadil se tak v první třetině nejlepších na světě, stejně jako jeho oddílový kolega Kubík.  

Svou premiéru za reprezentaci měl i synchronní pár: Loskotová -Žirovnická, které však v kategorii 13-14 svou sestavu díky chybě nedokončily.

Posledním závodním dnem našeho týmu byla sobota 27.11. V kategorii jednotlivců 17-21 let jsme měli dva zástupce. Mezi dívkami se představila Anna Tyllerová. První sestava se povedla. Ve druhé však nastala chyba, kvůli které ji nedokončila. Zato Pavel Věchet dokončil vše, jak měl v plánu. Za svůj výkon ve volné sestavě dokonce získal od rozhodčích zatím své nejlepší bodové hodnocení 54,4b a vybojoval krásné 18.místo.

Ve druhé kategorii dne – synchronních dvojicích 15-16 jsme měli dvě naděje na finálovou účast. Synchron Kubík-Křivanec startoval v první skupině a po zdařilém výkonu si zajistil postup do finále ze šestého místa. Krásný výkon podal i synchron dívek Hrudová-Juříčková. Postup jim však unikl o nepatrných 0,01b. V jiných kategoriích by jejich známka na finále stačila, a tak musela děvčata jen zamáčknout slzu. Celý tým měl však radost z finálového postupu synchronu Kubík-Křivanec a ještě větší po jejich vystoupení, kterým se posunuli na skvělé páté místo.

 

 

Jak vidí výkony našich skokanů reprezentační trenér Petr Dufek?

„Výsledky českého družstva na WAG 2021 hodnotím jako velmi zdařilé. Největší očekávání byl bezesporu od synchronu Lukáš Kubík/ Max Křivanec, kteří jeli s ambicí obhájit finále z letošního juniorského ME v Sochi. Na WAG měli připravenou obtížnější sestavu, aby se mohli poměřit nejen s konkurencí evropskou, ale i světovou. Jelikož nastupovali v první skupině, čekali jsme dlouho na výsledek finálové osmičky, kam se kluci probojovali. Po velice vydařené sestavě tak obsadili páté místo, což dokonce předčilo naše očekávání. Dalším skvělým výsledkem v nabitém poli bylo deváté místo nově postavené dvojice Michaela Juříčková/ Aneta Hrudová, kde bohužel synchron skončil za branou finále o minimální rozdíl za posledním kvalifikovaným párem. V jednotlivcích bych vyzdvihnul dvě umístění v 1/3 startovního pole, a to v podání Lukáše Kubíka, který obhájil třinácté místo z posledního WAG 2019 v Tokiu a dále patnácté místo Matyáše Nováka, který tímto učinil výrazný výkonnostní posun. 

V obrovské konkurenci dále stojí za zmínku osmnácté místo, což bylo jen jedno místo pod 1/3 startovního pole, které vybojoval Pavel Věchet.“

 

Kompletní výsledky najdete v odkazu:

https://gymnastics.sport/publicdir/live_results/16137/results.php

Video archiv WAGC 2021:

https://gymtv.online/user/playlist/tra_baku_age_gr_25_28_nov_2021/