I poslední parkourový den na 1st FIG Parkour WORLD CHAMPIONSHIPS v Tokiu nám přinesl nádhernou podívanou. 
 
Začalo se brzy. Již v 8:00 odstartovali první tréninky SpeedRunu mužů a hned od začátku se bylo na co dívat. V Tokiu se sešla naprostá parkourová špička. Na startu se seřadilo celkem 47. závodníků. Kvalifikace přišla na řadu hned po trénincích v 8.30. Ve startovním poli byly vidět naše želízka v ohni. Jako první přišel na řadu Jarda Chum, který svůj RUN hned na poprvé nezvládl a proto volil opakování. Stejný scénář nakonec potkal i další naše závodníky Tomáše Zonygu i Matěje Srovnala. Jediný závodník, který zvládl dokončit první kolo byl Martin Chromeček a s časem 28:70 to vypadalo, že bude na semifinále stačit. Bohužel tento tah se později ukázal, že nebyl vhodný a Chromec nakonec do finále nepostoupil a zůstal těsně pod hranou semifinále na 13. místě. 2. RUN se vedl v daleko vyšším tempu a my jsme se mohli těšit ze semifinále u Jardy Chuma (27:45) a Zonyho (27:98). Mates bohužel svůj RUN nezaběhl v lepším čase jako ostatní a s časem 30:01 se usadil na 19. místě.   
 
Po akční kvalifikaci SpeedRunu mužů přišla na řadu kvalifikace FreeStylu žen. Naše trio sestry Měrkovy a Bára Krčmářová trénovaly své RUNy velmi poctivě a očekávali jsme další postup do finále. Po dramatickém souboji se nakonec do finále probojovala Adéla Měrková s 22b. Sestra Vendula bohužel upadla v druhém kole a to ji stálo cenné desetinky. S 20b jako první náhradnice finále bohužel do bojů už nezasáhla a uzavřela svým výkonem TOP10 světových parkouristech v kategorii FreeStyle. Bára Krčmářová si svůj RUN připravila velmi precizně, nicméně s 19b skočila v kvalifikaci na 11. místě a do finále již nepostoupila. Rouzloučila se tak s nádherným 9. místem ve SpeedRunu a 11. místem ve FreeStylu na prvním světovém šampionátu.
 
Přišel čas na semifinále SpeedRun mužů, který se oproti kvalifikaci jede vyřazovacím způsobem. Jarda nastupoval s šampionem posledního světového poháru v Sofii a byl si vědom, že pokud by se mu podařilo zajet RUN skvěle je možné i na základě času postoupit do finále. Jarcek jak mu tady říkáme se popral se svým RUNem na jedničku, ale v závěru prohrál pouze o 0,02s. Nicméně, protože byl jeho čas 26:16 nejrychlejší z poražených v semifinále podařilo se mu do finále postoupit. Dalším želízkem v ohni byl Zony, který se společně se sými kolegy poctivě připravoval na všechny nástrahy této technické tratě. Na start se připravil s Hectorem Murillo z Columbie. Podařilo se mu vylepšit svůj čas z kvalifikace na 27:95, ale bohužel svůj RUN prohrál a do finále již nepostoupil. Usadil se celkově na 9. místě a určitě nás může těšit další závodník V TOP10. 
 
Přišel čas na FreeStyle finále žen. Adéla předvedla nádherný výkon a čístý RUN, který okořenila drobnými detaily a získala 24,5b. Před sebou měla ještě 4 závodnice. Nakonec vše dopadlo výborně pro České barvy a Adéla se mohla těšit z historicky první medaile pro Českou Republiku z Mistrovství světa v Parkouru a to za 3. místo. Na druhém místě skončila Japonská závodnice Yamamoto z 25b a první a excelentní RUN předvedla Bucio Ella z Mexica s 27b a stala se tak první mistryní světa v Parkouru pro rok 2022.
 
Po tomto výsledku jsme žili v očekávání, zda se podaří i Jardovi uhájit čas ze semifinále. Na start se postavil jako druhý vedle Nizozemce Schingena. V tomto dni již 3 RUN.  Ačkoliv byl Jarda výborně připraven, po dvou drobných zaváháních doběhl svůj RUN s časem 26:95, což byl o chlup horší čas než v semifinále, ale z třetího místa se usadil na konečném 5. místě. 3. místo obsadil van Schingen T. (NED), 2. místo Consolini A. (ITA) a s excelentním výkonem s časem 25:25 se stal mistrem SpeedRunu Bohdan Kolmakov z Ukrajiny.
 
Byli to neskutečné závody historicky prvního Mistrovství Parkouru, která nabídli úžasnou podívanou na sportovní výkony závodníku z 39. zemí světa. Moc gratulujeme Japonsku za výbornou organizaci a přejeme hodně úspěchů Parkouru, který věříme, že již za nedlouho spatříme na OH.

------------

Sobotní Parkour v Tokiu se nesl pořádnou dávkou skvělých triků a rychlosti v podání světových parkouristů na historicky prvním Mistrovství světa v Parkouru v Tokiu/Japonsko.

Nejdříve šli na řadu dámy v kategorii SpeedRun. V nabitém poli se sešly parkouristky z 12 zemí, a od začátku se jen těžko odhadovalo, kdo nakonec usedne na trůn a získá titul první Mistryně světa v Parkouru. Českou Republiku přijela v této kategorii reprezentovat mladá nadějná parkouristka Bára Krčmářová z klubu Gymnastika Zlín. Po náročné kvalifikaci nakonec Bára vybojovala účast v semifinále. Jelikož postupovala z poslední postupové příčky, přišel na ní tvrdý los, tzn. vyřazovací boj s prozatím nejlepší měřenou závodnicí Mirandou Tibbling ze Švédska. Bára se této situaci zhostila velmi dobře, bohužel po obrátce začaly scházet síly, a po drobném škobrtnutí nakonec svůj RUN prohrála. Bára svým časem předběhla v semifinále jednu závodnici a odváží si z 1. Mistrovství světa 9. místo, které ji usadilo ve světové TOP 10 v kategorii SpeedRun. První místo po těžkém boji obsadila Miranda Tibbling, SWE, 2. místo Steffany Navaro, ESP a 3. místo Lilou Ruel, FRA.

Dále pokračovali boje v nabité kategorii 49. závodníku v kategorii FreeStyle muži. Tuto roli zastává v České parkourové reprezenatci náš „ obojživelník" Matěj Srovnal z GK Opava. Mates přišel na řadu až v druhé části startovního pole. Hned v úvodu si nachystal jedinečnou a velmi zajímavou kombinaci swing gainer do nakloněné plošiny a z ni dále backflip, který bohužel na první pokus nevyšel, takže se hlásil o druhý pokus. Opakování přišlo na řadu až na konci startovního kola, ale stálo to za to. Mates zajel skvělý RUN plný kreativních connections s výbornou flow, ale bohužel v obrovské konkurenci mu uniklo finále o 1,5 bodu a usadil se na 14. pozici. Do finále postoupilo 8 nejlepších z naprosté Freestylové špičky celého světa. V napínavém finále se podařilo vyhrát z 26 body Dimitrimu Kyrsanidisovy alias DK (GRE). Na 2. místě pak s 25.5 body Gaozheng Teng (CHN) a 3. místo patří Davidu Rizzimu (ITA) z 24,5 body. DK se tak stal prvním Mistrem světa v Parkouru a my přejeme taktéž hodně zdraví do Švédska, Elisovi Torhallovy, který jako první na světě na závodech vyzkoušel triple swing gainer. Jeho dopad nebyl úplně v pořádku, a tak musel ukončit svůj RUN. Vše se obešlo bez vážného zranění a my věříme, že se Elis dá brzy dopořádku a tento neskutečný trik v jeho podání ještě uvidíme. Mates je svým 14. místem velice spokojen, a už se připravuje na zítřejší SpeedRun, který bude velice napínavý a pro naše barvy se 4mi účastníky (T. Zonyga, J. Chum, M. Srovnal, M. Chromeček) doufáme že úspěšný. Zítřejší závodní den taktéž doplní ženský FreeStyle, kde se poctivě připravují naše želízka v ohni dvojčata Adéla a Vendula Měrkovi a Bára Krčmářová.

Vše můžete sledovat na FB livestream: live.gymnastics.sport

----------
Během tří napínavých dnů Mistrovství světa se zúčastní 105 sportovců z 39 zemí – zastupující všech pět kontinentálních svazů FIG.

 
Reprzentovat nás budou:
CHROMEČEK Martin (speed+freestyle)
CHUM Jaroslav (speed)
SROVNAL Matěj (speed+freestyle)
ZONYGA Tomáš (speed)
KRČMÁŘOVÁ Bára (speed+freestyle)
MĚRKOVÁ Adéla (freestyle)
MĚRKOVÁ Vendula (freestyle)
 
Prezident FIG Morinari Watanabe, který je hrdým a hlasitým zastáncem Parkouru za posledních pět let, sdílel své nadšení. "Na tuto událost jsme čekali přes dva roky," řekl.

"Jsme připraveni. Fanoušci jsou připraveni. Těšíme se na skutečně výjimečnou soutěž pro sportovce, pro Tokio a svět."
 
Muži i ženy budou soutěžit ve dvou disciplínách - SpeedRun a Freestyle.
 
Jedinečný design hřiště bude sportovcům odhalen až 36 hodin před akcí.
 
Japonská gymnastická asociace (JGA) úspěšně hostila FIG World Cup v letech 2018 a 2019. „Jsme nadšení z 1st FIG Parkour WORLD CHAMPIONSHIPS které se koná v Tokiu,“ řekl prezident JGA a LOC Tadashi Fujita.