Brno, 7. 11. 2022 – O víkendu proběhlo na brněnském výstavišti v pořadí již 3. Mistrovství ČR v parkouru. Závod se uskutečnil v rámci sportovního veletrhu Life! a byl plně pod taktovkou parkourové komise České gymnastické federace a spolku Gymnastika Zlín z.s., jako hlavního pořadatele. Celkem se do závodu registrovalo 173 závodníků.

Na několikadenním maratonu stavby parkourové dráhy se podíleli nejen organizátoři, ale i samotní závodníci či jejich rodiče. Ruku k dílu tak přiložili i trenéři místního klubu InBalance nebo otec českých reprezentantek Vladislav Měrka.

Závodní sezóna se po „covidové pauze“ rozjela nejen u nás, ale i ve světě, a tak bylo mistrovství ČR nejdůležitějším závodem sezóny, na kterém se nominuje nová česká parkourová reprezentace (Czech parkour team).

Titul Mistra České republiky v seniorské rychlostní disciplíně Speed-run získal Marek Moravec (SGD Opava), který zdolal bezmála 70m dlouhou dráhu v čase 18,40s. Obrátil tak historii, kdy jej v prvním ročníku předběhl o 0,13s Tomáš Zonyga (InMotion), a v letošním ročníku se právě český reprezentant „Zony“ umístil o 0,04s tedy 4 setiny sekundy na druhém stříbrném místě s časem 18,44s. Třetím medailistou se stal také s časem 18 vteřin a 86 setin, tedy s rozdílem 0,44s náš další obhajující člen Czech parkour teamu Jaroslav Chum.

V ženské kategorii zvítězila jediná závodnice Bára Krčmářová (Gymnastika Zlín) s časem 33,34s. Vanessa Krištofová (SGD Opava) a Adéla Hermanová (T.J. Sokol Dvůr Králové n. L.) bohužel ze závodu ještě před začátkem odstoupily, a tak se v této kategorii udělovalo pouze zlato.

V kategorii freestyle, ve které se nehodnotí rychlost, ale obtížnost, kreativita a plynulost jednotlivých runů zvítězil již po 3. v řadě Matěj Srovnal (SGD Opava) s 22,5 body a stal se tak již 3násobným mistrem ČR v parkouru v kategorii Freestyle. Na 2. místě se, stejně jako v loňském roce, umístil Matesův kolega z české reprezentace Martin Chromeček (Gymnastika Zlín) s 20 body. Třetí místo a bronz padl na krk Adamovi Holubovi (GK Vítkovice) s výslednou známkou 20 bodů.

Ženské seniorské kategorii freestylu již od samého počátku závodů pod ČGF kraluje v ČR nejúspěšnější česká parkourová reprezentantka Adéla Měrková (Gympra Praha). Ta se rozhodla po náročné závodní sezóně světových pohárů a zisku bronzu na Mistrovství světa v Parkouru v Tokiu zajet co nejčistší flow a soustředila se spíše na provedení a plynulost než na obtížnost svého runu a získala celkových 22,5b. Druhou stříbrnou příčku brala mladá nadějná závodnice Bára Krčmářová (Gymnastika Zlín), která předvedla také krásný čistý a technický run, který ji přinesl 21 b. Prohodila si tak oproti loňskému mistrovství místo se svou reprezentační kolegyní Vendulou Měrkovou (Gympra Praha), která po pádu brala s 20,5 body bronz.

Juniorským kategoriím mužů dominovali závodníci Gymnastiky Zlín Tomáš Maňák a Antonín Kolenovský. Ve speed runu s neuvěřitelným časem 19,45s zvítězil „Máňa“ a následovali jej Tonda s časem 21,22 a Jakub Žofka (Racek 2017) s časem 23,14.

V juniorském freestylu si to Tonda Kolenovský s Tomem Maňákem (Gymnastika Zlín) prohodili a zlato si tentokráte na svém krku po zisku 22 b odnášel Tonda a na Toma „zbylo“ s 20b stříbro. Dvojici medailistů doplnil s 18b Jakub Sova (InBalance).

Ženská juniorská kategorie speedrunu zastoupení neměla a ve freestylu zvítězila jediná nominovaná závodnice Tereza Nelešovská.

Pro všechny, kteří by rádi viděli ty nejzajímavější momenty z 3. mistrovství ČR v parkouru přinášíme odkaz na YouTube, kde můžete shlédnout celý záznam - https://www.youtube.com/watch?v=IrUOfuC4KzU.

Byly to dva dny nabité adrenalinem a dobrou náladou. Viděli jsme spoustu skvělých triků, skoků a všeho co k parkouru patří. Rádi bychom poděkovali hlavním partnerům a sponzorům, a to České gymnastické federaci, Parkourové komisi ČGF, Gymnastice Zlín z.s., výrobci parkourových překážek společnosti Gympark CZ s.r.o. a dále klubu InBalance za vynikající Warm Up zónu, DJ Muche za hudební doprovod, ČGF a firmě AD Sport za ceny pro vítěze juniorských a seniorských kategorií a úžasnému moderátorovi Jardovi Chumovi.

Už teď se těšíme na další ročník a pevně věříme, že doběhneme pomyslně zase o něco dále. 

Czech Parkour team