Kulatiny a třikrát zlato!!!

V pátek 13.10.2023 zahájili trampolínisté historicky největší Mezinárodní závod přátelství pořádaný již tradičně v Jablonci nad Nisou. Letošní ročník byl speciální nejen svými kulatinami, ale především počtem účastníků a jejich kvalitou. O medaile bojovalo 352 sportovců z 15 států světa. Nechyběli ani mimoevropští účastníci z Kolumbie či Azerbajdžánu. Prestiž závodu dodalo i to, že byl sankcionován jako závod FIG. V seniorských kategoriích nechyběli olympionici ani účastníci významných světových soutěží jako jsou například Benny Wizani, Mykola Prostorov, Tim-Oliver Gesswein či v ženách Romana Schuring, Darja Ovčaruka, Nicol Castellanos a samozřejmě také česká reprezentace v čele s Michaelou Juříčkovou, Anetou Hrudovou a Lukášem Kubíkem. Premiéru na tomto závodě měly i reprezentantky Slovenska.

Poprvé v historii se závodilo na 8 trampolínách, kterými firma Eurotramp organizaci Mezinárodního závodu přátelství a ČGF dlouhodobě podporuje. Kvalifikace jednotlivců probíhaly 13. a 14.října. V sobotu dopoledne pokračovaly synchrony, semifinále žen a mužů a před čtvrtou odpoledne začaly finálové boje o nejcennější trofeje.

Nejvíce obsazená byla individuální kategorie žen, kde o postup do semifinále bojovalo 62 skokanek. Do semifinálové čtyřiadvacítky postoupily tři české reprezentantky v čele s Michaelou Juříčkovou (52,910), která zvítězila v kvalifikaci. Aneta Hrudová předvedla sestavu s trojným saltem a Michaela Bendová si semifinále vysloužila osobním maximem 48,58. Postup do finále si pak zajistily Juříčková (51,53) s Hrudovou (50,86). Stabilní výkony Míši Juříčkové ji v silné konkurenci dovedly až ke zlatu, které si za svůj výkon (52,970) jistě zasloužila. Aneta zvládla sestavu s trojným saltem a obtížností 12,4b, avšak drobné chyby v provedení a umístění sestavy ji od medailové pozice vzdálily na krásné 7.místo.

V kategorii mužů se českým reprezentantům také dařilo. Do semifinále si devátým místem a osobním rekordem 54,570 zajistil postup David Pilpach. Do čtyřiadvacítky nejlepších se vešli také Pavel Věchet (53,01), Matouš Mráz (51,880) a Max Křivanec (50,070). Do finále pak na divokou kartu postoupil nejlepší z Čechů – David Pilpach, který si udržel devátou pozici z kvalifikace. Ve finále už bohužel svůj výkon z předchozích kol nezopakoval a skončil na slušném osmém místě. Kategorii mužů zvítězil ukrajinský skokan Mykola Prostorov, který našel tréninkové útočiště v německém Bad Kreuznachu.

Dalším českým želízkem v ohni na zisk medaile byl Lukáš Kubík v kategorii juniorů. V kvalifikaci podal především ve volné sestavě bojovný výkon (55,170) a zasloužil si postup do finále, kde s přehledem o dva body porazil své soupeře z Azerbajdžánu a Nizozemí.

Mezi juniorkami si z českého výběru nejlépe vedla Jolana Opalecká (87,060), která stejně jako Pilpach postoupila z devátého místa. Stabilní a pěkně provedená sestava s počtem bodů (46,280) nakonec přinesla Opalecké pěkné šesté místo.

V kategoriích 13-14 let si finálovou osmičku vybojoval i David Cirkva (48,310) za Sokola Kampa, který nakonec slavil bronz. Šestou příčku si pak v kategorii dívek 13-14 let vyskákala Lucie Juříčková z TJ (46,590) Rožnov pod Radhoštěm. Za zmínku také stojí výkon Lukáše Závorky, který osobním rekordem (87,300) zvítězil v kvalifikaci chlapců 11-12 let. Ve finále mu však k zisku medaile chyběla vyšší obtížnost.

 

V závodu synchronních dvojic udělal českým fanouškům největší radost synchron Aneta Hrudová a Michaela Juříčková, který v obou kvalifikačních sestavách zvítězil. Ve finále dívky zlepšily provedení a synchronnost, čímž si vytvořily osobní rekord 46,730 a s přehledem zvítězily před skokankami z Nizozemí.

Velkým potěšením byl i postup druhého českého synchronu – Anna Stasová a Michaela Bendová, které si v kvalifikaci zvedly osobní maximum na 44,890! Finále dívkám nevyšlo úplně podle představ, přesto skončily na pěkném sedmém místě.

Do finále synchronu mužů postoupil pár ze Sokola Kampa – David Pilpach a Matyáš Novák, kteří skončili na čtvrté pozici (44,090). Zvítězil rakouský pár Benny Wizani a Niklas Fröschl (49,860). Pomyslnou bramborovou medaili si odvezly do Olomouckého oddílu juniorky Lucie Bozděchová s Nikolou Mikešovou, pro které byla letošní účast vůbec první zkušeností na mezinárodním poli.

Kategorie synchronu 13-14let soutěžily podle FIG pravidel pro Světové hry mládeže, což znamená, že v kvalifikaci předvedou pouze jednu sestavu. Z patnácti párů dívek postoupily do finále hned dva české páry, a to Plášilová- Bartuňková z Liberce a JurčováJuříčková z Rožnova pod Radhoštěm. Oba páry si ve finále polepšily. Jako páté skončily Veronika Jurčová a Lucie Juříčková, šestou příčku obsadily Anna Plášilová s Nelou Bartuňkovou. Ve stejné kategorii chlapců pak zástupci Sokola Kampa David Cirkva a Michal Bartkovský, kteří měli medailovou šanci, bohužel chybovali a obsadili konečné šesté místo.

Jubilejní padesátý ročník druhého nejstaršího závodu ve skocích na trampolíně v Evropě je již minulostí! Byl úžasný, úspěšný, plný novinek, zajímavých momentů a jako vždy velmi přátelský.

Velký dík patří firmě Eurotramp, která dlouhodobě podporuje organizaci závodu zapůjčením sad trampolín, bez kterého by nebylo možné akci takového rozsahu uskutečnit. Zásluhou libereckého oddílu a především Mirka Patrmana a dalších, kteří zajišťovali přípravu haly a důležité záležitosti pro hladký průběh závodu byl letošní 50. ročník MZP – International Friendship Cup 2023 naprosto výjimečný!

Kompletní výsledky zde:

Výsledky komplet:

https://sporttech.io/events/1aca010b-e448-4aa2-7957-971d66d6351c/ovs/event/TRA