V sobotu 12.6.2021 proběhlo v Praze na Kampě Mistrovství ČR ve skocích na trampolíně. V loňském roce byly všechny mistrovské soutěže zrušeny a bohužel ani na jaře 2021 se v žádné soutěži nesešli závodníci z celé republiky. Účast tak byla otevřena všem závodníkům, kteří byli schopni splnit podmínky juniorských FIG B a seniorských FIG A sestav.

Mistrovství ČR v kategorii dospělých je také navíc otevřeno závodníkům, kteří v roce jeho konání dovrší 15 let a splňují podmínky FIG A výkonnosti. Tak mohou i junioři změřit síly se zkušenějšími skokany.

Juniorské mistrovtví ČR

Sobotní dopoledne patřilo juniorským kategoriím (13-16let). Tady se bohužel na účasti nejvíce projevily důsledky zákazu tréninků pro amatérské sportovce. Přesto se alespoň sešli nejlepší sportovci ze sportovních center v Liberci, Praze a Rožnově p.R., kteří měli ambice bojovat nejen o mistrovské tituly, ale také výkonnostní limity pro reprezentaci ČR na mezinárodních soutěže.

Mezi juniorkami se nejvíce dařilo Michaele Juříčkové (ROŽ), která v kvalifikaci posunula své osobní maximu na (92,195), ve finále ještě zlepšila svůj výkon za volnou sestavu (50,690), a tak si s více než dvou bodovým náskokem zasloužila vítězství. Druhé místo si s velkým náskokem pojistila zkušená Aneta Hrudová (LIB) před nadějnou Adélou Žirovnickou (SOK.KAMPA). Juniorky ve finále potvrdily pořadí z kvalifikace.

V kategorii juniorů svedli boj o titul domácí závodníci ze Sokola Kampa. V kvalifikaci svedli velmi těsný souboj  o prvenství Max Křivanec a Lukáš Kubík. Rozdíl mezi jejich známkou byl pouhých 0,18b ve prospěch Maxe. Jako třetí z kvalifikace postupoval Oliver Červinka. Finále začínající s nulou bodu pro všechny slibovalo zajímavou podívanou. Chladnou hlavu zachoval Lukáš Kubík, který útočil z druhého místa a předvedl nejobtížnější sestavu 12,4b s velmi solidním provedením i výškou. O více než bod zlepšil svůj výkon z kvalifikační volné sestavy na 52,360 a zvítězil. Max Křivanec se také zlepšil, ale stačilo to „jen“ na druhé místo.  Trojici domácích doplnil na stupních vítězů Matyáš Novák se ztrátou 0,235 b.

Mezi juniory se kvůli dopadům pandemie bohužel nesešlo dostatečné množství synchronních párů, a tak o mistrovském titulu i ocenění rozhodl výkon finálové sestavy, který byl podmíněn minimálně 39b. Smíšený synchron Hrudová-Juříčková (LIB-ROŽ) získal 44,920 a zasloužil si tak mistrovský titul. Domácí pár Loskotová- Žirovnická si počtem 41,760 vybojoval stříbrnou medaili. Finalisté MEJ Křivanec - Kubík předvedli solidní výkon a známkou za finále 45,720 si také svůj juniorský mistrovský titul obhájili.

Mistrovství ČR dospělých

Sobotní odpoledne proběhl v podobném režimu závod žen a mužů. Mezi dospělými bylo víc profesionálních sportovců, což se projevilo především na startovní listině mužské kategorie.

Startovní listinu žen doplnily i 2 závodnice z juniorského mistrovství. Nabízelo se zajímavé srovnání. Denisa Lichtágová s Annou Tylerovou se bohužel  velkými chybami v sestavách připravily o možnost postupu do finále. V kvalifikaci lépe vedla „mladá krev“. Necelý bod dělil Anetu Hrudovou od prvního místa, které si vybojovala Michaela Juříčková. Zkušená Klára Milerová ztrácela na druhou Anetu také bod.  Ve finále mohlo být všechno jinak. Souboj o prvenství opět svedly Juříčková s Hrudovou. Michaela Juříčková v závěru sestavy chybovala, přesto se jí o 0,045 b podařilo Anetu Hrudovou přeskočit a získat tak svůj premiérový mistrovský titul v kategorii žen. Hrudová se opět musela spokojit se stříbrem. Svou oddílovou kolegyni ve finále předběhla Šárka Korbelová a zaslouženě získala bronz.

Mezi muži tvořili většinu startovního pole závodníci ze Śokola Kampa. Kvalifikaci s přehledem vyhrál Adam Sült před juniorem Maxem Křivancem a dalším oddílovým kolegou Filipem Fenclem.  Ve finále zůstalo pořadí na prvních dvou místech stejné jako v kvalifikaci, i když nutno podotknout, že solidní výkon Křivance mírně rozhodil zkušeného reprezentanta Sülta. Muži hodně riskovali a chybovali, tak se na třetí místo probojoval junior Matouš Mráz.

Pro tohle mistrovství ČR vznikla řada nových synchronních párů. V ženách předvedly hezký výkon v kvalifikaci Aneta Hrudová s Michaelou Juříčkovou, splnily si základní reprezentační limit i body nutné pro zisk titul mistryň ČR v synchronu žen.

V kategorii mužů byl souboj o titul o poznání dramatičtější. Nově stvořený pár Adam Sült – Matyáš Novák si svým výkonem také splnili základní reprezentační limit a měli velký náskok před ostatními páry. Solidní výkon podali také Georg Hopfgartner s Filipem Fenclem. Ostatní dva páry k postupu do finále přálo pověstné štěstí. Na prvních dvou místech se po finále nic nezměnilo. Sült s Novákem  ukázali, že by mohli být perspektivní synchron pro ME 2022. Bronzovou příčku nakonec stabilnějším výkonem vybojoval smíšený pár z Rožnova a Liberce Jan Einšpigl – Radek Povýšil

Výsledky, fotky a videa na stránkách Trampolinescore https://www.trampolinescore.com/event/5GdMYdwQPR3a_
Fotogalerie Tomáše Brzka: https://photos.app.goo.gl/MmHt6UVV3L2jSqBr6

TV sestřih z Mistrovství ČR vysílala také Česká televize na programu ČT4 Sport, sestrih je ke shlédnutí k dispozici za stránkách ČT https://www.ceskatelevize.cz/porady/10103510226-sport-v-regionech/221471290030001-m-cr-ve-skoci-na-trampoline-praha/

- Petra Juříčková -