Olympiáda dětí a mládeže (ODM) je celostátní soutěž krajských reprezentací, která účastníkům navozuje atmosféru opravdových olympijských her. Skoky na trampolíně byly nově zařazeny do programu Olympiády dětí a mládeže 2019 v Libereckém kraji. Soutěže probíhaly v Atletické hale Střelnice v Jablonci nad Nisou. Více informací o ODM na stránkách Českého olympijského výboru (ČOV) https://odm.olympic.cz/.

Úterý 25.6.2019 - Soutěže dívek jednotlivkyň a družstev

V soutěži jednotlivkyň startovalo 36 dívek z 12 krajů a na startu chyběla jedna z velkých favoritek Michaela Juříčková (Zlínský kraj), která se zranila pouze několik dní před začátkem ODM.

V kvalifikaci jednotlivkyň se žádné velké překvapení nekonalo a vyhrála ji domácí Aneta Hrudová (Liberecký kraj) před Barborou Ryšavou (Hlavní město Praha). Společně s kvalifikací jednotlivkyň ale také probíhala soutěž 2-3 členných družstev, která přinesla první zlatou medaili dívkám z Libereckého kraje ve složení Aneta Hrudová, Anna Stasová a Julie Wieserová. Ze stříbrné medaile se radovaly dívky z Ústeckého kraje (Gabriela Kočí, Johana Němečková a Apolena Švábíková) a bronz získaly dívky z Hlavního města Prahy (Zora Loskotová, Barbora Ryšavá a Adéla Zachovalová).

Ve finále dívek jednotlivkyň všechny přeskákala Aneta Hrudová a přinesla Libereckému kraji již druhou zlatou medaili. Na druhém místě skončila Anna Tyllerová (Středočeský kraj) a na třetím Apolena Švábíková (Ústecký kraj). Barbora Ryšavá, druhá po kvalifikaci, nedokončila svoji finálovou sestavu a skončila až na 8. místě.

Dívky družstva a jednotlivkyně

Středa 26.6.2019 - Soutěže chlapců jednotlivců a družstev

Startovalo celkem 32 chlapců z 11 krajů a jednoznačnými favority byli závodníci z Hlavního města Prahy.

Potvrdili to již v kvalifikaci jednotlivců, ve které zvítězil Lukáš Kubík před Jonášem Brodským  (oba Hlavní město Praha). Trojice chlapců z Hlavního města Prahy Jonáš Brodský, Lukáš Kubík a Matyáš Novák také jednoznačně vyhrála soutěž družstev před domácím Libereckým krajem (Daniel Kolář, Filip Patrman a Radek Povýšil) a Středočeským krajem (Daniel Heteš, Jakub Matviak a Jakub Vodička).

Nečekaným překvapením soutěží chlapců byla nedokončená volná sestava jednoho z největších favoritů Matyáše Nováka z Hlavního města Prahy, který skončil v kvalifikaci na 27. místě a do finále nepostoupil. Soutež chlapců jednotlivců ale i přesto ovládlo Hlavní město Praha, když zaslouženě zvítězil Lukáš Kubík a druhé místo vybojoval Jonáš Brodský (oba Hlavní město Praha). Třetí  místo získal Daniel Heteš pro Středočeský kraj.

Vítěz soutěže Lukáš Kubík jak v kvalifikaci, tak i ve finále předvedl nejobtížnější sestavy se sedmi různými dvojnými salty, které rozhodně stojí za shlédnutí v záznamech ČT.

Česká televize vysílala finále soutěží chlapců na programu ČT4 Sport, záznam je možno shlédnout ZDE. Záznam celé soutěže chlapců na webu ČT je k dispozici ZDE.

Chlapci jednotlivci a družstva

Čtvrtek 27.6.2019 - Soutěže synchronních dvojic dívek a synchronních dvojic chlapců

V soutěžích synchronních dvojic startovalo 11 synchronních párů dívek a 11 synchronních párů chlapců, kraje mohly vyslat do soutěže nejvýše 1 synchronní pár dívek a 1 synchronní pár chlapců.

Kvalifikace soutěže synchronních dvojic dívek se nejlépe vydařila domácí dvojici Aneta Hrudová / Anna Stasová (Liberecký kraj). Vysoké srážky za asynchronnost volné sestavy naopak získaly Gabriela Kočí / Apolena Švábíková (Ústecký kraj) a v kvalifikaci skončily až na 3. místě za dvojicí Kateřina Mahovská / Anna Tyllerová (Středočeský kraj).

Ve finále ale vítězky kvalifikace nedokončily svoji sestavu a propadly se až na 5. místo. Naopak výrazně lepší finálovou sestavu než v kvalifikaci (vyšší synchronnost, vyšší obtížnost) předvedly Gabriela Kočí s Apolenou Švábíkovou z Ústeckého kraje a s náskokem zvítězily. Stříbro si odvezly Kateřina Mahovská s Annou Tyllerovou (Středočeský kraj) a bronz Zora Loskotová s Adélou Zachovalovou (Hlavní město Praha).

V soutěži synchronních párů chlapců se nedařilo favorizovanému páru s výrazně nejvyšší obtížností Jonáš Brodský / Matyáš Novák (Hlavní město Praha). S nízkou synchronností obsadili až 3. místo v kvalifikaci a ve finále pak nedokončili sestavu a skončili na 5. místě.

V soutěži kralovali Jan Einšpígl a Filip Křenek ze Zlínského kraje, kteří vyhráli už kvalifikaci. Předvedli i nejlepší finálovou sestavu s nejvyšší synchronností a zaslouženě zvítězili. Stříbrné medaile získali domácí Daniel Kolář / Radek Povýšil (Liberecký kraj) a z bronzové medaile pro Olomoucký kraj se radovali Oliver Kubáček / Tadeáš Volf.

Synchronní dvojice dívek a chlapců

Úplné výsledky všech soutěží ve skocích na trampolíně ODM jsou na konci článku pod galerií. 

Pořadí krajů ve skocích na trampolíně podle bodů :Pořadí krajů

Medailové pořadí krajů ve skocích na trampolíně :

Medailové pořadí

Odkazy :

  • Oficiální stránky ODM na webu ČOV : ZDE
  • Skoky na trampolíně na ODM : ZDE
  • Záznam finále chlapců v ivysílání ČT : ZDE
  • Záznam celého závodu chlapců v ivysílání ČT : ZDE
  • Fotogalerie ODM Olympic : ZDE
  • Fotogalerie Czech Olympic : ZDE

Články a rozhovory na ODM Olympic a v ČT :

  • Jako tenkrát v Sydney, vzpomínala na svou velkou olympiádu trampolínistka Juříčková : ZDE
  • Hry IX. letní olympiády dětí a mládeže 2019 Skoky na trampolíně - rozhovor pro ČT, trénink dívek : ZDE
  • Třetí den ODM: Teploty stoupají, napětí houstne : ZDE